Unija sindikata prosvetnih radnika traži hitan sastanak sa Ružićem 1Izvor: Ministarstvo prosvete

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije zatražila je hitan prijem i sastanak sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, zbog, kako tvrde, sve teže epidemiološke situacije i mogućeg raspada obrazovnog sistema jer nastavnici masovno obolevaju od kovida 19.

Na spisku „gorućih tema“ koje predstavnici Unije žele da prodiskutuju sa ministrom su i zaostala potraživanja zaposlenih, novo zakonsko rešenje koje omogućuje formiranje kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i pritisci na škole i zaposlene koji ne žele da prihvate partijske direktore.

Unija traži da se rebalansom budžeta za ovu godinu predvidi još jedno povećanje plata u prosveti za 12 odsto, kao i da u naredne dve godine zarade porastu po 20 odsto.

„Prosečna plata u Republici Srbiji u prošloj godini bila je 64.393 dinara, a u obrazovanju, 63.044 dinara, iz čega vidimo da je obrazovanje 2,1 odsto ispod republičkog proseka. Istovremeno, u obrazovanju radi oko 80 odsto visokoobrazovanih ljudi, pa je jasno kakva je poruka koju država šalje. Tražimo da se isplata ličnih primanja u prosvetnom sistemu izjednači sa zdravstvom, tako što bismo 5. aprila ili 20. marta, pored polovine plate koja se isplaćuje, primili još polovinu zarade. Na takav način i ljudi u prosvetnom sistemu bi 5. aprila primili drugi deo prinadležnosti za mart 2022. godine“, navode iz Unije u saopštenju.

Iz tog sindikata zahtevaju i da se zaposlenima u prosveti isplati sedam novogodišnjih nagrada, u ukupnom iznosu od  35.000 dinara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.