Uništeno voće i oštećeni seoski putevi u okolini Arilja 1Foto: Zoomue

Uništeni malinjaci, zasadi jabuka, šljiva, kukuruza i oštećeni seoski putevi, današnji su prizori nakon nevremena koje je juče zadesilo ariljski kraj.

Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje, rekao je za Danas da je „krupnim gradom, olujnim vetrom i jakom kišom bilo zahvaćeno oko 300 hektara i da je šteta i do 30 odsto“.

Najveće štete su, kaže, u selima Stupčevići, Latvica, Bogojevići, Radobuđa i delu Trešnjevice.

„U pojedinim područjima šteta u malinjacima i zasadima drugog voća je veća od 50 odsto, a na nekim mestima je potpuno uništen kukuruz“, kazao je za Danas Maslar.

On je istako da je „grad uništio mlade izdanke voća, zbog čega će naredne godine rod biti znatno manji“.

Ocenivši da je „protivgradna zaštita blagovremeno reagovala“, objasnio je da je  „ispaljeno 76 raketa i da su zalihe vrlo brzo zanovljene, zahvaljujući Ministarstvu poljoprivrede“.

„Ljudi iz Ministarstva su nas zvali i interesovali se, pa su jutros sve protivgradne stanice popunjene novim raketama. Nije moglo sve da se odbrani, jer je nevreme bilo veoma jako. Protivgradna zaštita je u pripravnosti i danas, jer se očekuje loše vreme. Nismo sigurni u to da će današnji dan proći bez nevremena“, naveo je naš sagovornik.

Osim toga, jaka kiša i bujice su oštetile neasfaltirane puteve u selima, a na nekim deonicama su i odroni.

„To smo jutros počeli da saniramo i naša mehanizacija je već na terenu“, kazao je za Danas Maslar.

Osiguranje useva  

Maslar je pozvao poljoprivrednike da na vreme, svake godine, osiguraju useve. „Premije osiguranja nikad nisu bile povoljnije i poljoprivrednici bi trebalo da  osiguraju svoje proizvode“, poručio je predsednik opštine Ailje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari