United Media povodom smrti Veselina Simonovića: Imali smo još planova, otišao je prerano 1Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Odlazak Veselina Simonovića veliki je gubitak, pre svega za njegovu porodicu, ali i za novinarsku profesiju i sve slobodoumne građane Srbije.

Izgubili smo divnog kolegu, saradnika, prijatelja. Vesa je decenijama bio jedno od najznačajnijih imena srpskog novinarstva. Novinar i urednik britkog pera i čvrstog karaktera, poznat po najvišim profesionalnim standardima i beskompromisnom stavu. Bila je čast i privilegija raditi sa njim i gledati kako iz dana u dan njegov i naš portal Nova.rs postaje jedan od najkredibilnijih izvora informisanja kako u Srbiji, tako i u region.

Svakodnevno je štitio dignitet novinarske profesije, a u svojim kolumnama oštro secirao društvenu i političku stvarnost. Njegov nesporni urednički autoritet nailazio je na poštovanje mnogobrojnih čitalaca, intelektualaca, političara a pre svega kod mladih kolega kojima je bio ne samo uzor, već i mentor.

United Media izražava ogromno poštovanje i zahvalnost Veselinu Simonoviću što je uspeo da u teškim vremenima stane u odbranu nezavisnog novinarstva u Srbiji.

Najdublje saučešće porodici Veselina Simonovića izjavila je i izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić.

“Kada smo odlučili da našem medijskom portfoliju dodamo nezavisan, slobodan portal Nova u Srbiji, za glavnog i odgovornog urednika želeli smo Vesu. Kolege su ga preporučile kao ‘najboljeg” za taj posao. Usled mnogih progona koje je doživeo, tada je bio na funkciji direktora Blicovog portala u Republici Srpskoj. Odmah mi je odgovorio “želim”, samo da pitam ženu i decu. Od tog dana imali smo sigurnog i pouzdanog partnera na svakom koraku, redakciju smo sastavili munjevitom brzinom, jer je svaki dan bio važan da doprinese istini. Za dva meseca portal je krenuo sa radom i privukao pažnju velikog broja građana svojim drugačijim pristupom, slobodnim, nezavisnim, jasnim izveštavanjem. Napadi od aktuelne vlasti su krenuli gotovo odmah, kako na Vesu tako tako i na novinare redakcije. Svakodnevno su se sa nacionalnih frekvencija mogle čuti prozivke na Vesin račun. On bi na to rekao: ‘Brinuo bih se kada bi bilo drugačije, ovo mi dođe kao kompliment”.

Kada smo shvatili da osim Danasa na medijskoj sceni Srbije nema drugog slobodnog dnevnog lista odlučili smo da pokrenemo novinu Nova. Vesa je bio jako srećan, voleo je novine. Ali, naišli smo na novu prepreku jer ni jedna štamparija u Srbiji nije želela ili mogla da štampa takav list. Vesa je išao od jednih do drugih, bezuspešno. Nije želeo da odustane, tražio je rešenje. I našao ga je: dogovorio je štampanje novine Nova u Osijeku. Imali smo još planova, otišao je prerano.

Bio je divan čovek, neizmerno mu hvala za sve što je uradio za United Mediju, ali i novinarstvo u Srbiji. Njegovoj porodici najdublje saučešće.
Večna mu slava!”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari