Univerzitet u Nišu pre 14 godina počeo gradnju stanova za mlade naučnike, ali do danas nije završio 1Foto: V. Torović

Univerzitet u Nišu je pre skoro 14 godina počeo da gradi stanove za mlade naučnike i umetnike u Ulici Branka Krsmanovića, ali ta zgrada još uvek nije završena.

Najveći problem je bio nedostatak sredstava da se završi 98 stanova, koji su bili namenjeni rešavanju stambenih problema mladih naučnika i umetnika koji su zaposleni na nekom od fakulteta u Nišu.

Međutim, i nerešena pravna pitanja na placu na kome se gradi zgrada su usporili završetak radova.

Bila sam oduševljena kad je najavljeno da će u Ulici Branka Krsmanovića biti izgrađeni stanovi za mlade naučnike i umetnike. Prijavila sam se za taj stan jer je cena kvadrata trebalo da bude povoljnija u odnosu na ekonomske cene. Sećam se da je čak formirana bodovna lista. Međutim, posle nekoliko godina, shvatila sam da od tih stanova neće biti ništa”, kaže Tanja Stefanović, zaposlena na Niškom univerzitetu.

Ona dodaje da je podigla kredit kako bi sebi rešila stambeni problem, ali da mnogo mladih asistenata na niškim fakultetima ne zarađuje dovoljno da bi mogli to da učine.

Grad Niš je prošle godine, kako je tada rekla gradonačelnica Dragana Sotirovski, spreman da preuzme tu zgradu, ukoliko je Ministarstvo prosvete proda ili ustupi Gradu.

U tom slučaju u stanove bi bili useljeni mladi istraživači i umetnici Univerziteta u Nišu koji imaju nerešeno stambeno pitanje, a u deo stanova i mladi bračni parovi”, rekla je tada ona.

Kako je dodala, ta zgrada svakim danom sve više zarasta u žbunje i propada, kao i da su se u njenom dvorištu desili neki nemili događaji, kao što je samoubistvo mladića.

Međutim, prošlo je skoro godinu dana od obećanja gradonačelnice, a radovi na toj zgradi još nisu nastavljeni.

Iz Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu su naveli da je za završetak te zgrade potrebno još oko šest miliona evra.

Predstavnici Fondacije godinama traže pomoć nadležnog Ministastva prosvete, kako bi se završila ta zgrada.

Ministarstvo je nastojalo da obezbedi neophodna sredstva iz tada raspoloživog infrastrukturnog programa – program “Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“ finansiran iz kreditnih linija, najpre Evropske investicione banke, pa i Evropske banke za razvoj Saveta Evrope. Međutim, zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa i odnosa sa izvođačem radova od strane Fondacije, ovaj projekat tada nije zadovoljio uslove za finansiranje iz sredstava zajmova – bio je odgovor Ministarstva prosvete.

Za mlade naučnike 7.000 kvadrata

Univerzitet u Nišu je 2008. godine počeo izgradnju stanova u tri lamele, ukupne površine od preko 7.000 kvadrata. Projekat je pokrenula Fondacija za rešavanje stambenih potreba mladih naučnika i umetnika Univerziteta u Nišu, a uključeni su bili Ministarstvo prosvete, Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru i donatori.

 

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari