"Univerzitetska podrška" osudila kampanju protiv profesorke Danice Popović 1Danica Popović Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Pokretači inicijative Univerzitetska podrška #1 od 5 miliona istakli su, pridružujući se kolegama s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, bezrezervnu podršku profesorki Danici Popović, zbog, kako su naveli, sramne kampanje koja je pokrenuta protiv nje.

U otvorenom pismu javnosti, naveli su da se kampanja vodi kako bi se dovela u pitanje akademska čestitost Danice Popović, koja je i potpisnica Univerzitetske podrške #1 od 5 miliona, u cilju smanjenja njenog ugleda i časti u javnosti.

Oni su oštro osudili učestale napade pripadnika partije na vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića na pojedine profesore Univerziteta u Beogradu koji su javno iskazali svoj kritički stav prema režimu.

„Smatramo da ovom kampanjom vlast nastoji da pretnjama i progonima zastraši ne samo profesorku Popović, već i sve druge koleginice i kolege na univerzitetima širom Srbije“, navodi se u pismu.

Svakoj odgovornoj vlasti moralo bi da bude jasno da se gušenjem slobode govora i kritičkog mišljenja kao ključnih vrednosti na kojima počiva akademska zajednica dovode u pitanje ne samo opstanak univerziteta već i opstanak slobode i demokratije, zaključili su pokretači inicijative.

Nekoliko medija i tabloida prenelo je ranije izjave studenta koji optužuje Danicu Popović, ne argumentujući svoje tvrdnje, za korupciju i plagijat, a kojeg je zbog toga disciplinska komisija kaznila strogim ukorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari