UNS: Čedomir Jovanović da se izvini novinarima „Nedeljnika“ 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog izjava predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića da su novinari „Nedeljnika“ saradnici bezbednosnih službi i traži da im se izvini zbog iznošenja ovih optužbi.

Jovanović je na svom Tviter profilu, reagujući na tekst iz „Nedeljnika“ u kom su preneti delovi knjige nekadašnjeg visokog funkcionera BIA Gorana Živaljevića sa tvrdnjama kako je Jovanović tražio prisluškivanje telefona Vojislava Koštunice i njegovih saradnika, optužio novinara koji je tekst priredio da je „novinar u civilu“.

Predsednik LDP-a je pozvao pratioce na društvenoj mreži da se raspitaju „ko je novinar koji je obradio knjigu Gorana Živaljevića za ‘Nedeljnik’“ jer se „tu krije i odgovor odakle se javlja takva osoba da laže i nekoga optužuje“.

Jovanović je zatim dodao da je reč o „novinaru u civilu koji je javno, na sudu, priznao da je tekstove protiv mene pisao i laži iznosio po nalogu Radeta Bulatovića, čiji je saradnik i doušnik bio“.

Novinar i urednik u „Nedeljniku“ Veljko Miladinović, koji je priredio delove Živaljevićeve knjige za novi broj tog magazina, javno je odgovorio da ga Jovanović lažno optužuje, da ne poznaje Radeta Bulatovića za čijeg ga je doušnika Jovanović proglasio, kao i da nikada nije bio na sudu, pa ni povodom tekstova o Čedomiru Jovanoviću.

UNS smatra da je dobro što je Čedomir Jovanović posle Miladinovićevog odgovora javno opovrgao svoje pređašnje tvrdnje i napisao da nije mislio na Veljka Miladinovića i da ovaj novinar „nema veze s tim“.

UNS je zabrinut što je Jovanović uprkos tome nastavio sa pritiscima na „Nedeljnik“ novim optužbama na Tviteru u kojima iznosi da je „hteo da izgovori ime Nedeljnikovog  ‘novinara u civilu’, to bi i uradio“ i da „ne želi da ga javno ponižava“.

UNS ukazuje da je nedopustivo da političari etiketiraju novinare kad god im nije po volji ono što mediji o njima objave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari