UNS: Četvrt veka od nestanka novinara Đura Slavuja i Ranka Perenića na Kosovu 1Foto: Beta/Hina/Velimir Ilić

Danas se navršava četvrt veka od, na putu Velika Hoča-Zočište, nestanka novinara Radio Prištine Đura Slavuja i Ranka Perenića o čijoj sudbine se i dalje ništa ne zna.

Slavuj i Perenić su, su se 21. avgusta 1998. da bi napravili prilog uputili ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu, a iz Velike Hoče su greškom krenuli ka Orahovcu koji je tada bio pod kontrolom Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Oni su poslednji put viđeni u Velikoj Hoči, a nije nađen ni automobil „zastava 128“ kojim su putovali.

UNS je podsetilo da je Misija Euleks 2017. potvrdila da su „Perenića i Slavuja oteli pripadnici OVK, odnosno da su ih zapretivši oružjem poveli u nepoznatom pravcu“.

Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da su se i danas njihove porodice sa kolegama, ponovo okupile na tom mestu iatražile odgovor na pitanje „Gde su?“, a došao je i šef Misije OEBS-a na Kosovu Majkl Devenport.

UNS je prenelo da je Devenport kazao da se današnji skup podseća javnost na hrabrost Perenića i Slavuja, ali i, kako je kazao, „na opasnost sa kojom se novinari suočavaju kad izveštavaju, naročito tokom sukoba“.

„Želim da istaknem da je sećanje na nestale novinare deo kontinuiranih napora OEBS-a da uključi porodice žrtava, da podstaknemo javni diskurs na ovu temu i da podignemo svest javnosti… i svest institucija odgovornih za vladavinu prava i da podsetimo na važnost okončanja nekažnjavanja“, kazao je on.

Devenport je rekao da „okončanje nekažnjavanja takvih krivičnih dela zahteva efikasne, nepristrasne istrage“, kako bi se „svi odgovorni izveli pred lice pravde, a žrtvama obezbedio pristup informacijama i odgovarajućim pravnim lekovima“.

U saopštenju piše da je Devenport rekao da je zabrinut zbog sve većeg broja napada i pretnji novinarima i drugim medijskim radnicima na Kosovu.

Predsednik UNS Živojin Rakočević je rekao da „sistem koji je te ljude oteo i koji očigledno vlada, mora nekad da položi račune“.

Rekao je da je mesto gde su nestali Slavuj i Perenić postalo simbol borbe za istinu o stradanju 17 novinara na Kosovu: sedmoro Srba, sedmoro Albanaca i troje stranaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari