UNS: Hitno ispitati sumnju da li su kablovi televizije K1 namerno presečeni 1UNS Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži da se hitno rasvetle okolnosti prekida na optičkim kablovima televizije K1 i utvrdi da li su oni namerno presečeni kako bi bilo onemogućeno prikazivanje jutarnjeg programa pod nazivom „Uranak“ autorke Jovane Joksimović.

UNS je saopštio da će o ovom incidentu, koji se desio juče, obavestiti i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara.

U televiziji K1 kažu za to udruženje da pretpostavljaju da su kablovi presečeni.

„Da su usled vremenskih uslova prekinuti, MTS bi kao provajder u svom sistemu imao alarm kao signal da je kvar na mreži. Bilo nam je onemogućeno slanje signala operatoru od 7:19 do 9:47 sati“, navode u ovoj televiziji.

U K1 ističu da je slučaj vlasnik objekta danas to prijavio policiji, a da će ona, kako pretpostavljaju, pregledom nadzornih kamera doći do odgovora.

Autorka emisije „Uranak“ Jovana Joksimović juče je na svom Instagram profilu napisala da je neko presekao optičke kablove televizije K1 i odložio najavljeni početak jutarnjeg programa na dva sata.

„Kada se ovoj sabotaži doda i kampanja u medijima koja se poslednjih dana vodi protiv našeg programa, mogu slobodno da zaključim: Broj onih koji nam ne žele dobro, njihov strah od Uranka, u direktnoj je proporciji sa našim kvalitetom“, navela je Joksimovićeva.

UNS je podsetio da je članom 149 Krivičnog zakonika za sprečavanje ili ometanje emitovanja televizijskog programa zaprećena kazna zatvora do godinu dana i pozvao nadležne da hitno utvrde ko stoji iza ovog incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari