UNS i SINOS osuđuju zabranu RT i Sputnjika u zemljama Evropske unije 1Foto: Baffik / Pixabay

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Sindikat novinara Srbije (SINOS) javljaju da se pridružuju Evropskoj federaciji novinara (EFJ), čiji su članovi, a koja je izrazila da strahuje od efekata spirale cenzure na slobodu izražavanja u Evropi, imajući u vidu odluku o zabrani RT i Sputnjika.

„UNS i SINOS osuđuju zabranu RT i Sputnjika u zemljama Evropske unije i retoriku političara i visokih predstavnika EU koja prati ovu odluku, koju smatramo duboko pogrešnom i porazom za slobodu izražavanja“, navodi se u saopštenju.

Kako kažu, UNS i SINOS se solidarišu sa koleginicama i kolegama u ovim medijima i očekuju da EU odluku o zabrani emitovanja hitno povuče.

„Duboko je uznemirujuć rečnik koji visoki predstavnici EU koriste kao opravdanje odluke o zabrani medija nazivajući RT i Sputnjik „dezinformativnim i manipulativnim sredstvima“, „medijskom mašinom Kremlja“, koja „sipa toksične laži““, dodaju oni.

UNS i SINOS podsećaju da je 1999. godine za NATO legitimni vojni cilj bila Radio-televizija Srbije u čijem je bombardovanju 23. aprila ubijeno 16 medijskih radnika – „Niko iz ove vojne organizacije, koja je bombardovanjem medija ustanovila presedan, nije odgovarao zbog ubistva 16 medijskih radnika“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari