UNS iselio Sindikat novinara iz Resavske 1Foto: kruševacgrad.rs

Udruženje novinara Srbije iselilo je Sindkat novinara Srbije (SINOS) iz kancelarije u Domu novinara u Resavskoj ulici 28 u Beogradu.

Kako je saopštio SINOS, članovi Sindikata zatekli su danas promenjenu bravu i na vratima zalepljenu Odluku Uprave udruženja novinara u kojoj se navodi da se SINOS-u i Profesionalnom udruženju novinara (PROUNS-u) uskraćuje pravo da koriste prostoriju na trećem spratu, u kojoj je SINOS 14 godina.

„Vršilac dužnosti generalnog sekretara UNS-a Dragana Bjelica nije mogla da nam uruči zapisnik sa iseljena kao ni da nam omogući uvid u iznete stvari(dokumentacija, kompjuter, sindikalni transparenti). Pravni osnov za iseljenje Sindikatu novinara Srbije nije jasan jer Sindikat novinara redovno plaća zajedničke troškove kancelarije veličine 15 kvadrata na trećem spratu Doma novinara, zgrade koja pripada svim novinarima, a ne samo UNS-u“, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsednica Sindikata Dragana Čabarkapa.

Ona dodaje da odluku UNS-a smatraju odmazdom za njihove poznate stavove da su medijska
koalicija i UNS, kao najveće udruženje u okviru te koalicije, odgovorni za neuspelu privatizaciju medija, sunovrat novinarske profesije i težak materijalni položaj u kojem se nalaze medijski radnici u Srbiji. Prema njenim rečima, SINOS će preduzeti korake u skladu sa zakonima a o potezu UNS-a obavestićemo Evropsku i Svetsku federaciju novinara, kao i nadležne institucije i organizacije u Srbiji.

U UNS-u navode za Danas Online da je odluka o iseljenju SINOS iz Resavske doneta još krajem oktobra. U obrazloženju odluke UNS se ističe da posle dugogodišnjeg smanjenja najamnine za prostorije i otpisivanja duga nije ispoštovan dogovor o saradnji.

„Kako nijedan naš zajednički dogovor niste ispoštovali, i kako smo Vam tokom naše saradnje nebrojeno puta izlazili u susret, prinuđeni smo da na ovaj način prekinemo našu saradnju. Ovo posebno stoga što ste uporno izbegavali sve naše pozive kako bi postigli neophodne dogovore, a posebno što ste u poslednje vreme odbijali da primite dopise i fakture za zajedničke troškove na osnovu korišćenja prostorije na trećem spratu“, navodi se u obrazloženju koje je Danas Online dostavljen iz UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari