UNS: Kampanja protiv Bazdulja izraz nacionalizma i atak na slobodu govora 1Foto: Stanislav Milojković

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas napade na novinara i književnika Muharema Bazdulja kao pokušaje otkazivanja i ukidanja njegove slobode izražavanja, izraz nacionalizma i atak na slobodu govora u regionu.

Kako UNS navodi, kampanja puna uvreda i mržnje pokrenuta je na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini, posle objavljivanja snimka na kom Bazdulj u Andrićgradu peva u društvu austrijskog književnika Petera Handkea i režisera Emira Kusturice.

„UNS upozorava da je hajka na Bazdulja, u kojoj je Peter Handke nazivan ‘negatorom genocida’, potpirivana i iz bosanskih redakcija“, navedeno je u saopštenju UNS-a.

Dodaje se da je Sarajevsko Oslobođenje svom nekadašnjem uredniku i višestruko nagrađivanom novinaru zbog prisustva u Andrićgradu ekspresno ukinulo i kolumnu, a glavna urednica se izvinjavala čitaocima zbog „uznemiravanja“ snimkom sa privatne zabave u čast Petera Handkea“.

„UNS je šokiran što se hajci priključio i Aleksandar Hemon, poznati pisac i profesor na Prinston Univerzitetu koji se u javnosti predstavlja kao borac protiv nacionalizma i svake etničke isključivosti“, piše u saopštenju.

Muharem Bazdulj je kandidat za člana Suda časti na izborima u Udruženju zakazanim za 29. maj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari