UNS: Mladenovac preinačio odluku Komisije o sufinansiranju medija, umanjio za pola miliona dinara 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Gradska opština Mladenovac preinačila je odluke Komisije za sufinansiranje medija i umanjila sredstva opredeljena po projektu za ukupno pola miliona dinara, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Komisija je ceo iznos od četiri miliona dinara, koliko je Mladenovac izdvojio za medije, dodelila podnosiocima projekata, a nakon odluke Opštinskog veća u budžet te opštine biće vraćeno 500.000 dinara.

UNS navodi da je to jedinstven slučaj od kada, po Zakonu o javnom informisanju i medijima, od 2014. godine postoji projektno sufinansiranje medija.

Bivši ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac u dva slučaja je promenio odluku komisije o iznosima dodeljenog novca, ali je o tome obavestio komisiju. Takvo izmenjeno rešenje Ministarstva kulture palo je na Upravnom sudu.

Članica komisije u Mladenovcu, Olivera Milošević koju je predložio UNS, rekla je za sajt tog udruženja da nije dobila obaveštenje Opštinskog veća i dodala da je ono promenilo iznos dodeljenog novca kod skoro svih podnosilaca projekata.

Milošević je kazala da je to veće podržalo iste projekte kao i komisija, ali sa potpuno drugačijim iznosima što su morali da navedu u rešenju.

„Dokum Mladenovac“ za projekat „Više znanja – veći prinosi“, jedini je podnosilac projekta koji je od komisije i opštine dobio isti iznos novca – 500.000 dinara, dok je svim ostalim projektima umanjena prvobitna suma koja je određena odlukom komisije, dodaje se u saopštenju.

U odgovoru UNS-u Veće Gradske opštine Mladenovac UNS-a zašto su promenili odluke komisije, navelo je da im, kao organu koji je raspisao konkurs, nisu dostavljena pojedinačna mišljenja komisije.

Dostavljeni zajednički predlog, koji je razmatralo Veće Gradske opštine, kako su dodali, predstavlja „šturo obrazloženje stručne komisije sadržano u po par rečenica po projektu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari