UNS: Novinarki RTS odbijena žalba na zabranu ulaska na Kosovo 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Novinarka Radio televizije Srbije (RTS) Svetlana Vukmirović žalila se kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova jer joj i dalje nije dozvoljen ulazak na Kosovo, ali joj je žalba odbijena, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Novinarkina pravna zastupnica, advokatica Jovana Filipović je kazala da je u žalbi navedeno „da rešenje (o zabrani ulaska) pobija iz svih zakonskih razloga“.

„Naročito smo naglasili da se u konkretnom slučaju ne može primeniti Zakon o strancima, s obzirom na to da je Vukmirović rođena i živela na Kosovu, te da poseduje dokumentaciju“, rekla je Filipović za UNS-a.

Udruženje je prenelo da je kosovsko Ministarstvo taj zahtev odbilo, navodeći da Vukmirović ne ispunjava uslove iz Zakona o strancima, odnosno da, kako je navedeno, „predstavlja pretnju po javni red, unutrašnju bezbednost, javno zdravlje ili međunarodne odnose“.

Iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju su za UNS kazali da je Petar Petković, u Briselu, pokazao dokument o zabrani ulaska šefu prištinske delegacije Besniku Bisljimiju, ali da ga je on, „pred posrednikom u dijalogu Miroslavom Lajčakom bacio na pod, poručiviši da ga to ne zanima“.

Prethodno, Kancelarija za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom, u saradnji sa Kancelarijom za Kosovo i Metohiju poslala je obaveštenje misiji EU da Vukmirović planira da 1. maja poseti Kosovo, uz podsećanje da joj je Priština to zabranila, naveo je UNS.

Iz Kancelrije su naveli da „novinari nisu u obavezi ni prema jednom važećem sporazumu niti dogovoru“ da od Prištine traže dozvolu za ulazak na Kosovo.

Prema saopštenju Kancelarije, Misija EU je navela da će Vukmirović biti omogućen ulazak na Kosovo i da će izaslanik Misije biti na prelazu kako bi ispratio čitav slučaj.

Vukmirović je kazala da se to nije dogodilo i da je ponovo ostala bez prava da uđe na Kosovo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari