UNS od međunarodnih novinarskih i medijskih organizacija traži da podrže novinarku RTS-a 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Udruženje novinara Srbije (UNS) je od Međunarodne federacije novinara i još sedam novinarskih i medijskih organizacija i mreža danas tražilo pomoć i reakciju povodom zabrane novinarki Radio-televizije Srbije (RTS) Svetlani Vukmirović da radi na Kosovu i Metohiji.

 

UNS je pisma s tim zahtevima poslalo Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ), organizaciji „Član 19“ (Article 19), Evropskom centru za slobodu štampe i medija (ECPMF), „Fri pres anlimited“ (Free press unlimited) i OBC Transeuropa, Reporterima bez granica, Međunarodnom institutu za štampu (International Press Institute – IPI) i mreži Bezbedni novinari (SafeJournalists).

UNS je u pismu navelo da je novinarki Vukmirović, urednici emisije „Pravo na sutra“ koja se emituje na RTS, od 2021. godine, zabranjeno da uđe na Kosovo i Metohiju i slobodno obavlja svoj posao.

„Vukmirović je novinarka RTS-a i od 1997. godine i radi reportaže i emisije sa teritorije Kosova i Metohije. Koleginici Vukmirović grubo je uskraćeno pravo na slobodu kretanja, kao i na slobodno obavljanje posla. Molimo vas da podržite koleginicu Vukmirović i reagujete na odnos kosovskih vlasti prema njoj, kako bismo joj zajedničkim snagama pomogli da ostvari svoja prava i nastavi da radi novinarski posao“, navelo je UNS u pismu tim organizacijama.

U seriji emiisija „Pravo na sutra“ o Kosovu i Metohiji javnost se upoznaje pretežno sa aktuelnim događajima i prilikama u kojima živi tamošnje srpsko stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari