UNS: Ostajemo u komisijama, ako Ministarstvo poboljša njihov sastav 1Foto: Logo

Na sastanku u Ministarstvu kulture i informisanja predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je državnom sekretaru za informisanje Aleksandru Gajoviću da komisije za projektno sufinansiranje nemaju legitimitet, ali je najavio da će UNS učestvovati u komisijama, ako Ministarstvo poboljša njihov sastav.

Kako se navodi u saopštenju UNS, Gajović je odgovario da su „nesuglasice nepremostive, ali je bitno da se kao Vlada rukovodimo politikom kompromisa“.

Na sastanku organizovanom na poziv državnog sekretara Gajovića sa predstavnicima UNS najviše reči bilo je o sastavu komisija za ocenjivanje medijskih projekata u oblasti javnog informisanja.

Predstavnici UNS-a izneli su stav da najveća novinarska organizacija u Srbiji neće učestvovati u radu preostalih pet komisija na ovogodišnjem konkursu, ukoliko organizacije koje nemaju legitimitet budu predstavljene sa najvećim brojem članova, jer postoji osnovana opasnost da bi moglo da bude zloupotreba u radu komisija.

Državni sekretar i predstavnici Ministarstva kulture složili su se sa inicijativom UNS da u izmenama medijskog zakonodavstva treba utvrditi kriterijume za utvrđivanje reprezentativnosti novinarskih i medijskih asocijacija koje daju članove konkursnih komisija na svim nivoima vlasti.

Predsednik UNS pozvao je Ministarstvo da se uključi u okrugle stolove koje Udruženje organizuje širom Srbije, kako bi stekli uvid u probleme lokalnih medija i potrebu da se zakonom propiše minimun izdvajanja iz budžeta lokalnih samouprava za projektno sufinansiranje medija.

Na sastanku su, osim Gajovića i Radomirovića, prisustvovali i pomoćnica ministra za kulturu i informisanje Slavica Trifunović, načelnica i samostalni savetnik u sektoru za informisanje Snežana Pečenčić i Dejan Stojanović i generalni sekretar UNS Nino Brajović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari