UNS osudio pretnje novinarki Ani Lalić 1

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je danas zbog pretnji smrću koje je dobila novinarka i predsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Ana Lalić i zatražilo od nadležnih da pronađu odgovorne.

Ana Lalić je za Dnevnik, emitovan na Televiziji Nova S, komentarisala izgradnju crkve blizu Štranda u Novom Sadu i rekla „da se pita da li je mesto jednom sakralnom objektu na ulazu u kupalište, gde se ljudi šetaju u kupaćim i japankama“.

Posle toga, Ani Lalić su na privatni i poslovni telefon stigle brojne preteće poruke, među kojima je i pretnja da će „biti zaklana u centru Novog Sada“. NDNV je te pretnje prijavio tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

UNS ističe da novinari imaju pravo da iznesu svoj stav i u tekstovima koji pripadaju analitičkim novinarskim žanrovima i davanjem izjava svojim kolegama, a da svi koji nisu saglasni sa tim stavom mogu odgovoriti u komentaru, argumentovano, bez pretnji i uvreda.

Krivični zakonik u članu 138 predviđa strože kazne za ugrožavanje sigurnosti novinara pretnjom „da će napasti na život i telo“, podseća UNS i dodaje da je za to delo predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari