UNS po sedmi put postavilo ploču nestalim novinarima 1Foto: Logo

Udruženje novinara Srbije (UNS) po sedmi put juče je postavilo ploču nestalim novinarima Đuru Slavuju i Ranku Pereniću na mestu gde su poslednji put viđeni 21. avgusta 1998. godine, u blizini puta Velika Hoča – Zočište, kaže se u saopštenju.

Postavljanju ploče na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše „Ovde su 21. avgusta 1998. godine otete naše kolege novinari – tražimo ih“ , pored pedesetak novinara prisustvovali su i šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, direktor Fonda B92 Veran Matić, brat Đura Slavuja, Pero Slavuj i supruga Ranka Perenića, Snežana Perenić.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić rekao je da je „ova ploča koju UNS sedmi put postavlja dokaz koliko su institucije nezaintresovane da razreše ove slučajeve čak i to da otkriju ko ruši ovu ploču, ko je odnosi i ko ismejava pravdu svih ovih godina“.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović pozvao je Evropsku federaciju novinara da izglasa Rezoluciju koju su podnela novinarska udruženja iz Beograda i Prištine.

Direktor Fonda B92 Veran Matić koji je i predsednik Komisije Vlade Srbije za istraživanje ubistava novinara rekao je da je u razotkrivanju sudbine nestalih i ubijenih novinara najvažnija politička volja i međusobna saradnja.

Šef OEBS-a na Kosovu Jan Bratu je naveo da je važno da se nestanci novinara ne zaborave, da se insistira da nadležni daju odgovore i izrazio nadu da se ploča nestalim kolegama poslednji put postavlja.

Slavuj i Perenić oteti su 21. avgusta 1998. godine. Porodice nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

Na radnom zadatku, od 1. januara do septembra 1998. godine, na Kosovu je napadnuto 12 novinara i prevodilaca, dvoje je kidnapovano, a profesor, prevodilac i novinar Šaban Hoti je ubijen.

Za ubistvo profesora Hotija, koji je na teren otišao sa ekipom Ruske državne televizije, pred Tribunalom u Hagu, osuđen je Hajredin Baljaj.

Osim u tom slučaju, do danas nije kažnjen niti jedan ubica, kidnaper ili napadač na novinare, saopštilo je UNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari