UNS: REM provladinim medijima dodelio regionalne televizijske frekvencije 1Ilustracija Foto: EPA SVEN HOPPE

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) nakon skoro godinu dana dodelio je deset regionalnih televizijskih frekvencija i osam dozvola za medijske usluge radija, navodi UNS.

REM je 26. aprila prošle godine raspisao konkurs za dodelu jedne nacionalne, deset regionalnih frekvencija za televizijsko emitovanje i osam dozvola za medijske usluge radija. Savet REM-a nakon više od trideset sednica dodelio je sve dozvole, osim nacionalne frekvencije za televiziju.

Deset televizijskih dozvola za regionalno emitovanje po različitim zonama pokrivenosti dobili su „SOS kanal plus“ d.o.o. i Beograda, RTV Pančevo d.o.o. iz Pančeva, „Vranjska plus“ d.o.o. iz Vranja, Kopernikus Cable Network d.o.o. iz Niša, Novosadska TV d.o.o. iz Novog Sada, „Zona Plus“ d.o.o. iz Niša, RTV Šumadija d.o.o. iz Aranđelovca i Udruženje za informisanje „Rom pres“ iz Niša, navodi se na sajtu UNS-a.

Privredno društvo “Kopernikus Cable Network” dobilo je tri regionalne televizijske dozvole za pokrivenost zone Besna Kobila, Tupižnica Deli Jovan i Cer-Maljen.

Suvlasnik firme “Kopernikus Cable Network” d.o.o. iz Niša, koja poseduje više kablovskih televizijskih kanala je poverenik SNS-a za Niš Zvezdan Milovanović. Inače, Zvezdan je brat niškog biznismena Srđana Milovanovića koji je u decembru prošle godine kupio od Antena grupe nacionalne televizije Prva TV i O2.

UNS podseća da je “Kopernikus Cable Network” konkurisao i za nacionalnu frekvenciju.

Televizije Radoice Milosavljevića dobile dve frekvencije

Medijskoj kući RTV Pančevo neposredno nakon što je dobila regionalnu televizijsku dozvolu za pokrivenost u zoni Crveni Čot, Savet REM-a izrekao je dve mere upozorenja zbog vređanja novinara portala Pančevo Si Ti (pancevo.city) Nenada Živkovića i predsednice Višeg suda u Pančevu Stanke Simonović.

Podsetimo, medijska kuća RTV Pančevo privatizovana je 2015. godine kada ju je kupio kruševački biznismen Radoica Milosavljević. On je pre tri godine kupio osam televizija za 280 hiljada evra.

Preduzeće „Sos kanal plus“, vlasnika Radoice Milosavljevića, dobilo je regionalnu dozvolu za televizijsko emitovanje sa Avale.

Inače,  Milosavljević je na početku prošle godine osnovao ovo preduzeće u trenutku kada je vlasnik SOS kanala Dragiša Kovačević najavio da će da proda ovu televiziju.

Dve frekvencije televizijima bliskim Bratislavu Gašiću

Privredno društvo „Vranjska plus“ d.o.o. iz Vranja, vlasnik istoimene televizije, dobilo je frekvenciju za emitovanje u zoni Besna Kobila. Ova televizija osnovana je 2016. godine, a tadašnja vlasnica bila je predsednica Saveta za informisanja vranjskog SNS-a Mirjana Dodić. Umesto Dodić, prošle godine lokalni funkcioner SNS-a u Vranjskoj banji Marjan Stošić postao je novi vlasnik. Inače, sedište ove televizije je u zgradi gradske Opštine Vranje (Oca Justina Popovića 3/3). Mediji su pisali da je ova televizija povezana sa firmama Bratislava Gašića.

Preduzeću „Zona Plus“ d.o.o. Niš, izdavaču niške televizije TV Zona Plus, Savet REM-a dodelio je regionalnu frekvenciju u zoni Jasterbac.

Ova televizija u vlasništvu je sina Bratislava Gašića Vladana.

Novosadska TV d.o.o. iz Novog Sada dobila je regionalnu televizijsku dozvolu u zoni Crveni Čot Subotica-Sombor. Inače, Novosadska TV vlasnica je istoimene televizije koju je 2015. godine privatizovalo preduzeće „Srbija danas“. Preduzeće „Srbija danas“ izdavač je portala www.srbijadanas.com. Ovaj portal poznat je po višestrukom kršenju novinarskog kodeksa, a koji, uprkos tome dobija novac na lokalni konkursima za sufinansiranje medijskih projekata.

Podsetimo, Novosadska TV u septembru prošle godine kupila je udele u „Dnevniku Vojvodini pres“, izdavaču novosadskog lista „Dnevnika“.

Medijskoj kući Radio-televizija Šumadija d.o.o. iz Aranđelovca Savet REM-a dodelio je regionalnu televizijsku frekvenciju u zoni Rudnik-Crni vrh. Podsetimo, ova medijska kuća dobila je najviše novca na konkursu za sufinansiranje medijskih projekata u Opštini Aranđelovac, iako joj je račun tada bio blokiran,  o čemu je UNS pisao.

Regionalnu televizijsku frekvenciju dobilo je i Udruženje za informisanje putem elektronskih i printanih medija „Rom press” iz Niša.

Frekvencije za medijske usluge radija dobili su Radio Galaxy 2018 (u zoni Lazarevac), Radio 9 (zona-Knić), Kruna (zona-Guča), Radio Bubonja (u zoni LJig), Zavičajno udruženje Futog (zona-Futog), Fondacija „Panonija“ (zona-Subotica), Mile Vlaisavljević PR zanatska radnja Stolar drvodelja (zona-Rekovac) i Milena Vučetić PR Agencija za bežične telekomunikacije „Pundosat“ (zona-Arilje).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari