UNS: Senzacionalističkim izveštavanjem o ubistvu Srpski telegraf prekršio zakon i Kodeks novinara 1Foto: Aleksandar Roknić

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas izveštavanje Srpskog telegrafa o ubistvu Noe Milivojev (18) kojim su po navodima UNS, prekršene odredbe Zakona o javnom informisanju i medijima i Kodeks novinara Srbije.

U saopštenju UNS se navodi da je Srpski telegraf u štampanom izdanju, na svom sajtu republika.rs i na društvenim mrežama pisao o tom ubistvu „iznoseći mnoštvo detalja“ a da je kao „dodatnu senzaciju“ na sajtu objavio tekst pod naslovom „Ovde će biti sahranjena brutalno ubijena Noa“ u kom su iznete netačne informacije.

„Taj tekst je zasnovan na fotografijama porodične grobnice u Kovilju ali porodice u čijoj grobnici neće biti sahranjena preminula niti ta porodica ima ikakve veze sa ubijenom devojkom. U tekstu na svom portalu, Srpski telegraf je sahranio i osobu koja nije preminula i koja je zbog toga doživela traumu, kao i njeni bližnji“, stoji u saopštenju.

Navodi se da su se udruženju obratili članovi porodice koja je „zahvaljujući senzacionalističkom radu novinara postala vidljiva na sajtu Srpskog telegrafa i na društvenim mrežama“.

„Nakon što su bezuspešno telefonom koji je objavljen na sajtu pokušali da dođu do novinara u redakciji, pisano su im se obratili i tekst sa sajta je uklonjen, ali bez ikakvog odgovara i izvinjenja porodici“, piše u saopštenju.

Udruženje je apelovalo na urednike i novinare da poštuju Kodeks novinara Srbije pri izveštavanju o zločinima i podsetilo da zakon o javnom informisanju i medijima obavezuje novinare da pre objavljivanja provere poreklo, istinitost i potpunost informacije.

„Zakon propisuje i da se ne sme povrediti dostojanstvo žrtve nasilja prikazom ili opisom scene nasilja a Kodeks novinara Srbije obavezuje novinare da pristupaju poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom i nedvosmisleno im zabranjuje da koriste neprimerene, uznemiravajuće sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu“, stoji u saopštenju.

Iz UNS-a u su podsetili da se u slučajevima kršenja zakona i Kodeksa novinara, građani mogu obratiti sudovima časti novinarskih udruženja, Savetu za štampu i nadležnom sudu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari