UNS: Smederevo izdvojilo 28 miliona dinara za medije, ove godine više za lokalne medije 1Foto: Pexels/Negative Space

Na konkursu za projektno sufinansiranje medijskog sadržaja od javnog značaja za 2022. godinu Smederevo je izdvojilo 28 miliona dinara, a komisija ih je raspodelila za 21 projekat, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS navodi da je prošle godine je za sufinansiranje projekata iz gradske kase Smedereva opredeljena ista suma novca, ali je tada više od polovine pripalo medijima van tog grada, dok je ove godine izdvojeno 6,25 miliona za medije van Smedereva.

„Za TV Plana iz Velike Plane i TV Jasenica iz Smederevske Palanke iz budžeta Smedereva prošle godine ukupno je izdvojeno skoro 6,5 miliona dinara. Ove dve televizije su za ovu godinu dobile 4,1 milion dinara (TV Plana 3 miliona i TV Jasenica 1,1 milion dinara). Na ovogodišnjem konkursu zanimljiva je činjenica da je 1,05 milion dinara dobio portal SD Uživo, koji je registrovan u Agenciji za privredne registre (APR) četiri dana pre isteka roka za prijavu na konkurs“, piše u saopštenju.

Osnivač tog portala Željko Dimić rekao je UNS da sajt postoji od decembra 2021. godine i prati dešavanja iz kulture, društva i sporta, ali nije bio registrovan u APR-u.

„Nisam očekivao da ću dobiti novac za projekat, možda je to rezultat mog imena, iskustva i više od 20 godina rada u medijima. Drago mi je da je Komisija prepoznala da će se sajt baviti temama koje su značajne za Smederevo i šire. Ovim projektom nećemo propagirati nikakvu politiku i potrudićemo se da ne podležemo bilo kakvim političkim pritiscima“, rekao je Dimić.

Smederevo je, piše UNS, prepoznatljivo po finansiranju medija koji su nastali uoči objavljivanja konkursa, a koji nisu podneli narativne i finansijske izveštaje kako bi opravdali svoje projekte.

„Na konkursu raspisanom 2017. godine Smederevo je 12 od ukupnih 20 miliona dinara dodelilo Agenciji Balkan produkcija i portalu ePodunavlje, koji su osnovani tri meseca pre donošenja Odluke o raspodeli novca, a nisu dostavili proizvedeni medijski sadržaj“, navodi se.

Ove godine je neuobičajeno i to što je prvi put na konkursu novac dobio portal „SD kafe“, koji postoji 18 godina, ocenili su iz UNS-a.

Najviše novca iz budžetske kase za finansiranje projekata – 4,3 miliona dinara, pripalo je portalu Smederevske novine, a odmah za tim portalom, sa skoro tri miliona dinara su novine Naš glas i Radio Smederevo sa 3,1 milion dinara.

Pored portala „SD uživo“ i „SD kafe“, dva miliona je dobio portal ePodunavlje, a milion i po portal Podunavlje.info.

Nešto više od 1,3 miliona dinara pripalo je Kuriru, Srpskom telegrafu i Večernjim novostima, koji su dobijali sredstva i prethodnih godina na smederevskim konkursima.

Lokalni list Naše novine dobio je 1,2 milona dinara, dok je Luks radiju dodeljeno 800 hiljada dinara.

Preostali novac rasporedjen je portalima Republika.rs, SD plus, Embargo.rs, VolimSrbiju, Rominik i Studiju Glo iz Smederevske Palanke.

Кomisiju su činili Igor Kostić (RAB Srbija), Aleksandar Simić (nezavisni sručnjak) i Slađana Glišić (DNV).

Predstavnici UNS-a su od raspisivanja konkursa pokušavali da stupe u kontakt sa funkcionerima vlasti u Smederevu, kako bi razgovarali o raspodeli sredstava, ali do donošenja rešenja niko iz vrha gradske vlasti Smedereva nije želeo da razgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari