UNS: Tviter zastrašuje novinara Sputnjika u Srbiji 1Foto: Pixabay/ Photo Mix/ PhotoMix-Company

Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas kao zastrašivanje to što je Tviter označio privatni nalog novinara Sputnjika Rajka Martinovića kao „medij saradnik ruske države“, i izrazilo zabrinutost zbog takvog etiketiranja.

UNS je u saopštenju upitao kako je ta kompanija došla do podataka o privatnom profilu novinara da bi ga izdvojila i na ovaj način etiketirala.

Martinović je za UNS kazao da je njegov nalog označen juče oko 15.30 i da je čuo da se to dogodilo još jednom mladom novinaru iz španske redakcije.

„Deaktivirao sam profil. Žao mi je jer je imao 40.000 pratilaca i bio je isključivo privatan. Otvorio sam Tviter nalog 2013. godine. Tada sam radio za B92. Najviše sam pisao o sportu i svakodnevici. Najmanje je bilo politike. Uveren sam da je uradjeno po prijavi. Ne po algoritmu“, rekao je Martinović.

Martinović je naveo da je posle oznake koju je Tviter dodelio njegovom profilu dobijao komentare, ali da to nije bilo ništa što nije „doživljavao ranije“.

„Nije bilo direktnih pretnji, već priča o poslovnoj lustraciji“, dodao je Martinović.

UNS je podsetio da je prošle godine tražio odgovore od kompanije Tviter u vezi sa označavanjem naloga pojedinih medija u Srbiji kao saradnika Vlade Srbije, ali ih do danas nije dobio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari