UNS upozorio: U prvoj polovini ove godine 11 napada na novinare, 18 pretnji 1Foto: Pixabay/Pexels

Udruženje novinara Srbije upozorilo je danas da je u prvoj polovini ove godine zabeleženo 20 pritisaka na novinare, 18 pretnji, 11 fizičkih napada, 13 slučajeva onemogućavanja rada, tri zastrašivanja, jedan napad na imovinu novinara i jedan slučaj ugrožavanja privatnosti.

Kako se navodi u saopštenju, UNS je ove godine zabeležio jedan slučaj ugrožavanja novinara više nego u istom periodu prethodne godine, a u 2022. je evidentirao dvostruko više pritisaka, pretnji i napada nego u 2021. godini.

„Zabrinjava i podatak da je zabeleženo pet fizičkih napada, tri pritiska, dva zastrašivanja i jedan slučaj onemoguavanja rada više nego lane. Ipak za pola godine evidentirano je i osam pretnji manje nego prošle godine“, naveo je UNS.

Dodaje se i da zabrinjava što su pojedinim novinarama više puta stizale pretne od iste osobe ili grupe ljudi.

Navodi se da su glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković navijači na dve utakmice zaredom skandirali pretnje i uvrede, kao i pre 14 godina kada joj je dodeljena policijska zaštita, te da je Simo Spasić dva puta pretio voditelju Ivanu Ivanoviću, a da je voditelj podkasta „Dobar, loš, zao“ Marko Vidojković morao da napusti zemlju zbog pretnji.

Ukazuje se i na slučajeve lokalnih medija, te da je Dejan Nikolić Kantar kojem se sudi zbog napada na medije sudiji u Vranju uputio zahtev u kojem je naveo „Stradaće neko nevin kao što sam i ja nevin u sudskim procesima“, kao i slučaj pretnji novinarki portala 021 Gorici Nikolin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari