UNS Vladi Srbije: Nismo podržali medijske zakone 1

Udruženje novinara Srbije nije podržalo medijske zakone donete 2014, kako se može zaključiti iz današnjeg saopštenja Vlade Srbije, u kom je navedeno da je za povlačenje države iz medija i projektno finansiranje predviđeno ovim zakonima postojala „široka saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija“.

Kako navodi UNS u saopštenju, zakone nisu podržali jer nisu prihvaćeni zahtevi UNS-a da se odredi minimum budžetskog izdvajanja za projektno sufinansiranje medija – kao što postoji za finansiranje političkih partija – uvođenje kaznenih odredbi za organe vlasti koji ne raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, propisivanje rokova u kom su organi vlasti obavezni da raspišu konkurs i poštena privatizacija medija.

„Ključni zahtev UNS-a da se zakonom propiše minimalno izdvajanje budžetskih sredstava za lokalne medije, a naš predlog je bio da to bude 2 odsto, nisu podržala ostala novinarska i medijska udruženja, ali ni stručnjaci Evropske komisije iz Brisela, što je bilo presudno da Vlada ne uvaži predlog najvećeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji. Današnja praksa projektnog sufinansiranja medija izgleda kao proces sa rupama na jako važnim mestima. To znači da pojedine lokalne samouprave uopšte ne izdvajaju novac za medije i ne raspisuju konkurse, jer kazne za takve postupke nema, budžetska izdvajanja za medije su nedovoljna za ostvarivanje javnog interesa, konkursi se umesto na početku godine raspisuju i novac raspodeljuje sredinom ili krajem godine, a komisije za raspodelu novca često nisu reprezentativne. To su pokazatelji krize ovako osmišljenog sistema projektnog finansiranja medija“, zaključuje UNS u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari