UNS: Zašto je Upravni odbor RTS-a pisao Državnoj revizorskoj instituciji 1Foto: D. Majstorović

Upravni odbor Radio-televizije Srbije (UO RTS) od Državne revizorske insititucije (DRI) zatražio je da ispita da li je generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević ispoštovao „objektivne kriterijume“ kada je zaključivao sporazume o prestanku radnog odnosa sa zaposlenima, navodi se u dopisu UO RTS-a upućenom DRI u koji je UNS imao uvid.

Prema saznanjima UNS-a, loša komunikacija UO RTS-a i Bujoševića ogleda se i u tome što, iako usvojen, finansijski plan za 2019. godinu nije potpisan.

U dopisu Upravnog odbora RTS-a upućenom DRI navodi se da je potrebno posebno ispitati da li su kriterijumi kao što su potrebe radnog procesa, celishodnost raspolaganja sredstvima i visina sredstava ispoštovani „za zaposlene na rukovodećim radnim mestima i zaposlene koji u kratkom vremenskom roku (šest meseci do dve godine) ispunjavaju zakonski uslov za odlazak u penziju“.

UO RTS-a se u ovom dopisu poziva na odluku Dragana Bujoševića od 10. jula 2018. godine, za koju je istoga dana ovo telo na elektronskoj sednici dalo saglasnost, a na osnovu koje je Bujošević naknadno zaključivao sporazume o prestanku radnog odnosa.

„Generalni direktor odobrio je sporazumni prestanak radnog odnosa za 241 zaposlenog u RTS-u, a među kojima su i zaposleni na radnim mestima za kojima i dalje postoji potreba i na kojima su sada raspoređeni drugi zaposleni ili je za popunu raspisan javni konkurs“, navodi se u dopisu UO RTS-a.

Dalje se dodaje da je reč o „velikim pojedinačnim iznosima sredstava koji će po sporazumu biti isplaćeni zaposlenima.“

U Odluci o zaključenju sporazuma o prestanku radnog odnosa sa zaposlenima, koju donosi generalni direktor, između ostalog se navodi da „poslodavac može jednokratno ponuditi zaposlenima na neodređeno vreme prestanak radnog odnosa“ uz stimulativnu isplatu naknade.

„Poslodavac neće vršiti pritisak na zaposlene u cilju prihvatanja njegove ponude, niti će zaposleni trpeti štetne posledice u slučaju prihvatanja ili ne prihvatanja iste“, navodi se u Odluci, koju je potpisao Bujošević.

Inače, UO RTS-a traži od DRI da se ispita i ukupno poslovanje RTS-a i da se sprovede revizija finansijskih izveštaja od 1. januara 2016. do 31. decembra 2018. godine.

Predsednik UO RTS-a: DRI ne dolazi ni na čiji poziv

Predsednik UO RTS-a Vladimir Vuletić rekao je UNS-u da zna da „DRI ne dolazi ni na čiji poziv, već samostalno odlučuje o subjektima revizije.“

U dopisu UO RTS-a revizorskoj instituciji stoji da „u skladu sa Zakonom o javnim medijskim servisima i Statutom RTS-a Upravni odbor kontroliše finansijsko poslovanje i vrši nadzor nad zakonitošću obavljanja delatnosti RTS-a“.

Ipak, UO RTS-a u dopisu moli DRI da „što pre sprovede reviziju poslovanja u RTS-u jer on nema mogućnosti da samostalno sprovede efikasan nadzor“.

Podsetimo, RTS je objavio da će na poziv UO RTS-a koji je, inače, poslat u novembru 2018, DRI kontrolisati javne nabavke, zarade i honorare u ovoj medijskoj kući, kao i da će kontrola trajati od 14. januara do 15. novembra 2019. godine.

Ovo je demantovala DRI i navela da je Savet DRI  26. decembra 2018. doneo odluku o subjektima revizije, kao i da revizija poslovanja RTS-a tokom 2018. predstavlja deo usvojenog Programa revizije za 2019. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari