Upoznajte Talmil i naučite da prepoznate lažnu vest 1Foto: Promo

Talmil je nova online platforma za nastavu i učenje medijske i informacione pismenosti na zapadnom Balkanu

Internet je danas pravi eldorado za proizvođače lažnih vesti koji koriste neposrednost veba za postavljanje sadržaja koji nemaju naučnu osnovu.

Ove lažne vesti, koje su postale viralne, mogu proizaći iz teorija zavere, kampanja za manipulisanje javnim mnjenjem, državne propagande, preispitivanja naučnog konsenzusa ili čak govora mržnje protiv manjina.

Kao ni ostatak sveta, Balkan nije imun na širenje lažnih vesti. Izveštaj Saveta Evrope o medijskom okruženju na Balkanu ističe da se ova regija masovno suočava sa „lažnim vestima, govorom mržnje i zamkama za klikove čija je posledica veliko opadanje poverenja stanovništva u medije“.

Platforma TALMIL stavlja na raspolaganje pedagoške sadržaje na jezicima koji se govore u Albaniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, za nastavu i učenje medijske i informacione pismenosti (MIP) za srednjoškolski uzrast.

Mladi od 15 do 19 godina mogu da se informišu i obuče o ovoj temi, dok predavači mogu da pronađu korisne alate za vođenje radionica.

Upoznajte Talmil i naučite da prepoznate lažnu vest 2
Foto: Promo

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari