Upozorenje RHMZ za narednih sedam dana: Ulazimo u talas izuzetno visokih temperatura 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U narednim danima očekuju nas izuzetno visoke temperature, koje će od vikenda biti u još većem porastu, upozorava Republički hidrometeorološki zavod.

Od srede do petka na području Srbije očekuje se veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 34 do 37 stepeni celzijusa.

Kako navodi RHMZ, temperature će biti u konstantnom porastu, te se za vikend i početkom naredne sedmice očekivati još toplije, sa temperaturama od 37 do 40 stepeni.

Prognoza za narednih sedam dana

U narednih sedam dana vreme će biti toplo sa najvišom temperaturom iznad i znatno iznad proseka za ovo doba  godine.

U većini dana biće pretežno sunčano, samo se u petak posle podne i  uveče u Vojvodini, a početkom naredne sedmice i u ostalim krajevima  očekuje prolazno naoblačenje koje će ponegde usloviti kratkotrajnu kišu  ili pljusak sa grmljavinom.

Kako piše sajt weather2umbrella, temperatura neće padati ispod 30 podeljka, a svakim danom biće u porastu za po bar dva stepena.

Kako se zaštititi od visokih temperatura?

Ekstremne temperature mogu izazvati zdravstvene tegobe kod bilo koje osobe, ali su određene grupacije stanovništva posebno osetljive na ove vremenske neprilike. To su pre svega mala deca, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomernom telesnom težinom, kao i osobe obolele od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih, respiratornih, šećerne bolesti i drugih hroničnih bolesti. Takođe su ugoženi i sportisti i radnici koji vežbaju ili rade na otvorenom, izloženi direktnom dejstvu sunčevih zraka, ali i svi oni koji rade u previše toplim ili zagušljivim prostorijama.

Pridržavanjem nekih osnovnih saveta koje preporučuje Gradski zavod za javno zdravlje možete na vreme sprečiti nastanak zdravstvenih tegoba uzrokovanih vrućinom i visokim temperaturama, i zaštiti sebe i svoje najmilije:

Sklonite se sa sunca

Ne izlažite se vrućini bez preke potrebe i izbegavajte boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana (10.00 – 17.00 č).

Izbegavajte prekomerno fizičko naprezanje

Oni koji moraju da obavljaju fizičke poslove, preporučljivo je da to čine u toku najsvežijeg dela dana – u ranim jutarnjim časovima (od četiri do sedam ujutru)

Izbegavajte vežbanje na otvorenom u toku najtoplijeg dela dana

Obucite se adekvatno

Nosite laganu, široku odeću svetlih boja, od prirodnih materijala!

Na glavu obavezno stavite šešir ili kapu sa širokim obodom i

Nosite adekvatna naočare za sunce sa UV filterima

Rashladite se

Rashladite telo povremenim tuširanjem ili kupanjem u mlakoj vodi.

Unosite dovoljno tečnosti

Redovno unosite tečnost – pre svega vodu.

Supe, mlaki čajevi i sveži voćni sokovi su takođe dobar izvor tečnosti i energije u toplim letnjim danima.

Kada boravite na otvorenom, uvek imajte vodu kod sebe

Adekvatno se hranite

Izbegavajte alkohol, gazirane napitke i napitke sa previše kofeina i šećera.

Jedite češće, manje obilne obroke.

Neka vaši oboroci budu lagani- izbegavajte prženu, zasoljenu, masnu hranu i hranu bogatu belančevinama.

Uzimajte više sezonskog voća i povrća.

Poseban oprez pri uzimanju lekova

Ukoliko imate neku od hroničnih bolesti i uzimate lekove, budite oprezni i proverite sa svojim lekarom uticaj toplote na delovanje lekova i moguće pogoršanje bolesti.

Rashladite prostor u kome boravite

Dom i radne prostorije adekvatno rashlađujte, tako da temperatura i prostorijama u kojima boravite ne prelazi 30⁰S u toku dana, odnosno 24⁰S u toku noći.
Ukoliko nemate klima uređaj u svom domu ili na radnom mestu, u ranim jutarnjim satima otvorite sva vrata i prozore kako biste prostor adekvatno provetrili i rashladili, a zatim spustite roletne i zatvorite vrata i prozore na sunčanoj strani, kako bi u prostorije ulazilo što manje toplote .
U toku noći držite prozore otvorenim.
Mnogi električni uređaji dodatno oslobađaju toplotu i greju okolni vazduh – za vreme velikih vrućina isključite iz struje sve one uređaje koje ne koristite.

Oprezno u vozilima

Budite oprezni kada ulazite u vozilo koje je stajalo na suncu! Pre ulaska u vozilo obavezno otvorite sva vrata i gepek i sačekajte nekoliko minuta da se vozilo i površine koje dodirujete (volan i sva sedišta) ohlade.
Trudite se da temperatura u vozilu bude prijatna ali ne i previše niska. Preporučljivo je da temperatura u vozilu bude nekoliko stepeni niža od spoljne
Decu i kućne ljubimce nikada nemojte ostavljati same u vozilima,čak ni u hladu!

Obratite pažnju na najugroženije

Naučite decu i starije osobe kako da se pravilno zaštite od vrućine i kontrolišite ih.
Trudite se da malu decu ne izvodite napolje u najtoplije doba dana i nikakao ih nemojte izlagati direktnom sunčevom zračenju.
Ukoliko imate ljubimce ne zaboravite da i na njih vrućina veoma nepovoljno deluje! Obezbedite im dovoljno sveže vode, ne šetajte ih u najtoplije doba dana i nikako po vrelom betonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari