Uprava carina organizovala demonstraciju pretrage brodova, prisustvovali ambasadori SAD i Francuske 1Foto: FoNet/Uprava carina

Demonstracija pretrage brodova, tokom koje su prikazane veštine budućih instruktora za pregled plovila, održana je danas na Dunavu u Novom Sadu, u prisustvu ambasadora SAD i Francuske u Srbiji, i visokih zvanica carinskih i policijskih administracija iz regiona.

Veštine budućih instruktora za pregled plovila stečene su kroz obuku koja je obezbeđena zahvaljujući Programu kontrole izvoza i bezbednosti granica (EXBS) vlade SAD, a sprovedena uz podršku eksperata francuske carine, saopštila je Uprava carina Srbije.

Borba protiv prekograničnog kriminala zajednički je prioritet svih administracija u regionu, pa je podrška u usavršavanju veština i donacija opreme kroz međunarodne programe od izuzetnog značaja za modernizaciju službi koje su zahvaljujući tome spremnije da se efikasnije suprotstave krijumčarima i na kopnu i na vodenim putevima, navodi se.

Praktičnom prikazu kontrole brodova prisustvovali su ambasadori SAD i Francuske, Kristofer Hil i Pjer Košar, direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko i predstavnici programa EXBS.

Radujko je zahvalio Vladi SAD i ekspertima iz carinske administracije Francuske što su prepoznali napore srpskih službi da ostvare efikasniju kontrolu granice i što tome pružaju podršku kroz ovu i slične donacije, piše u saopštenju.

On je rekao da je prioritet u radu Uprave carina da obezbedi efikasne, transparetne i jednostavne spoljnotrgovinske procedure onima koji posluju zakonito i pošteno, a da otkrije i zajedno sa drugim državnim organima sankcioniše one koji to ne čine.

„Borba protiv krijumčarenja je veoma zahtevna i gotovo nemoguća bez sadržajne regionalne i međunarodne saradnje, kako po pitanju razmene informacija, tako i na planu podizanja tehničkih i stručnih kapaciteta Uprave“, kazao je Radujko.

Zahvaljujući podršci iz Programa kontrole izvoza i bezbednosti granica vlade SAD, srpski službenici su sada spremniji da ostvare još bolje rezultate u suzbijanju krijumčarenja na rekama, koje je ranije bilo veoma atraktivno za one koji pokušavaju da prevare i oštete državu švercujući pre svega gorivo i cigarete, dodao je Radujko.

Program EXBS američke vlade započet je u Srbiji 2004. godine, a Uprava carina u njemu učestvuje od juna 2005. godine. Program ima za cilj poboljšanje svih aspekata kontrole bezbednosti granice, zbog čega je pored finansiranja potrebne opreme, sprovedeno i niz obuka, seminara i treninga za usavršavanje službenika policije i carine, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari