Upravni sud usvojio tužbu suspendovanog studenta novosadskog Pravnog fakulteta 1Foto: Pravni fakutet Novi Sad/ http://www.pf.uns.ac.rs/

Upravni sud u Novom Sadu usvojio je tužbu suspendovanog studenta Pravnog Fakulteta u Novom Sadu Stefana Karanovića, poništio rešenje o suspenziji i predmet vratio Savetu fakulteta na ponovno odlučivanje.

Odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu naložilo je Pravnom fakultetu da studentu Karanoviću isplati 17.870 dinara na ime troškova postupka, piše u presudi u koju je Beta imala uvid.

Stefan Karanović je rekao da očekuje javno izvinjenje od predsednika Saveta Pravnog fakulteta Dragana Milkova i dekana Branislava Ristivojevića i dodao da očekuje i reakciju tužilaštva.

„Nedopustivo je da Pravni fakultet gubi tri puta Upravni spor. I to se hvale katedrom za Upravno pravo koju vodi Dragan Milkov a nisu u stanju ni jedan valjan upravni postupak da sprovedu. Upravni sud je ocenio svaki akt fakulteta kao duboko nezakonit“, kazao je Karanović agenciji Beta.

Najavio je da će od fakulteta tražiti odštetu od 200.000 evra.

Student Stefan Karanović je suspendovan i izbačen sa fakulteta na 36 meseci, a fakultet je u više navrata odbijao da mu izda potvrdu o položenim ispitima. Suspenzija mu je kasnije još produžena.

Karanović je zbog toga upisao Pravni fakultet u Bosni i Hercegovini, gde je morao da započne studije od početka.

On je ranije naveo da ga je Pravni fakultet suspendovao zbog sumnje da je on pisao tekstove koji su doveli taj fakultet u vezu sa kriminalom, a da su potom doneli i odluku da mu ne izdaju uverenje i ispisnicu. Karanović je demantovao da je pisao te tekstove.

Upravni sud je ranije oborio dva rešenja Pravnog fakulteta u Novom Sadu, kojima je Karanović disciplinski kažnjen.

U dva obrazloženja Poverenika za informacije od javnog značaja i dostupnost podataka o ličnosti takođe je ukazano da izdavanje takvih uverenja o položenim ispitima predstavlja prostu i razumljivu radnju, ujedno i obaveznu od strane institucije.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko uputila je krajem 2019. godine pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, u kojem je od njega tražila da pomogne suspendovanom Karanoviću da dobije ispisnicu i uverenje o ispitima koje je položio i ocenila da je ponašanje fakulteta „neprimereno“.

I sam Karanović je 14. aprila ove godine uputio pismo Aleksandru Vučiću u kojem je optužio upravu Pravnog fakulteta da uporno želi da nanese što veću štetu svom studentu i zatražio pomoć od predsednika Srbije.

On je tada naveo da je kopija pisma poslata i na adrese ambasada SAD, Nemačke i Delegacije Evropske unije u Srbiji. Pisao je i ministarki pravde Maji Popović.

Karanović je krajem prošle godine izjavio da su mu pretili smrću nakon što je Upravni sud presudio u njegovu korist.

Disciplinsku prijavu protiv Karanovića podnela su 44 nastavnika i asistenta sa Pravnog fakulteta.

Branislav Karanović, otac suspendovanog studenta, uputio je pismo najvišim državnim zvaničnicima, ambasadama i različitim institucijama u kojem je od njih zatražio pomoć jer fakultet već četiri godine odbija da izda potvrdu o položenim ispitima njegovom sinu.

On je uz pismo dostavio i Predlog za pokretanje prekršajnog postupka koje je podnelo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja protiv Pravnog fakulteta u Novom Sadu i dekana Branislava Ristivojevića, koji je i šef odborničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari