Uprkos obezbeđenju i inspekciji, Vijetnamcima uručena pomoć 1Foto: M. Pudar

Danas je vijetnamskim radnicima u Zrenjaninu uručena prva pomoć, koju je organizovao Zrenjaninski socijalni forum kao vid podrške za ljude koji su se našli u neadekvatnim životnim i radnim uslovima. 

O tome šta se stvarno dešava u radničkom kampu, u manjoj industrijskoj zoni, neposredno kod gradilišta kineske fabrike Linglong u Zrenjaninu gde su smešteni vijetnamski radnici, reporter Danasa imao je prilike da se uveri na licu mesta.

Za  razliku od prethodnih dana, ovde je danas dovedeno obezbeđenje koje više  ne dozvoljava prilazak smeštajnim objektima,  a tu su se našli i kineski menadžeri, koji pokazuju prisutnim novinarima da je snimanje zabranjeno.

Ipak, grupa vijetnamskih radnika prilazi novinarima a jedan od njih je javno rekao i Kinezima i okupljenim Zrenjanincima da se ne plaši.

„Nas je ovde oko 400, najveći problem je nedostatak ispravne vode za piće, vode za kupanje i struje. Već nekoliko dana uopšte nema struje.  Ne plašim se, rećiću kako jeste, iako nas sad fotografišu kineski šefovi i verovatno ću imati problema sa njima.  Došli smo pre 3 meseca ovde. Nemamo dokumenta, ne znamo kako će biti zimi u ovim barakama, kako ćemo spavati po hladnom, plašimo se zime i zabrinuti smo šta dalje“ kaže Vijetnamski radnik u zelenoj jakni.

U pozadini magacina sa radnicima nalazi se grupa muškaraca, za koju nezvanično saznajemo da su iz republičke inspekcije rada i državne bezbednosti.

Nakon obavljene kontrole oni su ubrzo napustili radni kamp, dok su prevodilac i dvojica kineskih menadžera ostali.

Oni su odbili da odgovaraju na pitanja novinara, iako su sve vreme snimali vijetnamske radnike koji su razgovarali sa prisutnim Zrenjanincima.

Aktivisti ZSF su više puta pokušavali da uruče pomoć u vidu hrane i tople odeće, koju su doneli, ali je obezbeđenje odbijalo da je preuzme.

Na kraju su se vijetnamski radnici sami organizovali, izašli u većoj grupi iz prostorija gde su smešteni i odneli donete kese.

Usledio je aplauz prisutnihi zahvaljivanje radnika na engleskom jeziku.

„Kada smo saznali za ovu što se dešava sa vijetnamskim radnicima, odmah smo odlučili da upitimo solidarnu pomoć ljudima koji su istom društvenom položaju u ovom sistemu, koji stavlja profit iznad čoveka, životne sredine i zajedničkog interesa. Ovo je solidarna pomoć sa ljudima koji su u istom položaju kao i većina radnika u Srbiji. Pritom, Vijetnamci žive u uslovima nedostojnim čoveka“ kaže Tara Rukeci iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Prema njenim rečima, vijetnamski radnici su rekli da im je jako hladno, da im treba odeća, ćebad, čarape a nemaju ni dovoljno hrane.

Zato su zrenjaninski aktivisti dopremili prvu pomoć a sa akcijom nastavljaju svakoga dana.

Prikupljanje pomoći vrši se od 10 do 14 časova u prostorijama Zrenjaninskog socijalnog foruma, nakon čega se odnosi u kamp kod Linglonga.

Prethodnih dana predstavnici udruženja A11  i ASTRA posetili su vijetnamske radnike, nakon čega su uputili više prijava institucijama,  zbog sumnje na potencijalnu trgovinu ljudima u cilju radne eksploatacije kao i na uslove u kojima rade i borave ove ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari