Uprkos protestima opozicije, ukrajinsko pravosuđe nastavilo je juče suđenje zbog utaje poreza bivšoj premijerki Juliji Timošenko, koja se trenutno nalazi u zatvorskoj bolnici. Oko hiljadu demonstranata uzvikivalo je „Sloboda za Juliju“ ispred suda u Harkovu, na istoku Ukrajine. Gotovo isto toliko ljudi se okupilo iskazujući podršku ukrajinskim vlastima i podržavajući suđenje jednoj od vođa „narandžaste revolucije“ iz 2004. godine.


Timošenkova nije prisustvovala jučerašnjem suđenju iz zdravstvenih razloga, saopštile su zatvorske vlasti u Harkovu, gde ona već izdržava sedmogodišnju kaznu zbog optužbi za korupciju. U znak podrške Timošenkovoj, u sudnici su se juče pojavili bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski i bivši predsednik Evropskog parlamenta Pat Koks. Oni su u Ukrajinu doputovali pre desetak dana da bi pratili da li se poštuje pravna procedura u postupku protiv bivše ukrajinske premijerke.

Julija Timošenko je u oktobru 2011. osuđena zbog potpisivanja štetnog gasnog ugovora s Rusijom, a u međuvremenu je protiv nje pokrenuto nekoliko krivičnih postupaka zbog utaje poreza i finansijskih malverzacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari