SAD i Ukrajina potvrdile su svoje strateško partnerstvo, objavljeno je juče u zajedničkom saopštenju. Obe zemlje su istakle važnu ulogu koju u tom partnerstvu ima neširenje nuklearnog oružja i materijala.

Ukazuje se i da „Vlada SAD osuđuje što Rusija, jednostranim vojnim akcijama u Ukrajini, krši svoje obaveze iz Sporazuma iz Budimpešte. Ruske akcije podrivaju temelje arhitekture bezbednosti sveta i ugrožavaju evropski mir i bezbednost“, piše u saopštenju.

U međuvremenu, Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko osudila je juče objavljivanje na internetu snimka njenog telefonskog razgovora i optužila ruske tajne službe za manipulacije. Ona je na taj način odgovorila na objavljivanje snimka njenog dvominutnog razgovora s poslanikom Partije regiona Nestorom Šufričem.

Prema tom snimku, Timošenkova je najpre rekla da je „spremna da uzme pušku i puca u glavu toj ništariji“, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina. Deo razgovora koji je, prema Timošenkovoj, izmontiran jeste deo u kojem ona navodno želi da upotrebi nuklearno oružje protiv Rusa u Ukrajini. „Šta ćemo uraditi sa osam miliona Rusa koji ostaju na teritoriji Ukrajine? Oni su prokaženi“, kaže Šufrič, na šta Timošenkova navodno odgovara da ih „treba pobiti nuklearnim oružjem“.

Timošenkova je na svom Tviter nalogu navela da je „razgovora bilo“, ali da je deo o osam miliona Rusa u Ukrajini „montaža“. „Naime, rekla sam da su ‘Rusi u Ukrajini u stvari Ukrajinci. Dobar dan, FSB. Izvinite zbog prostakluka“, napisala je Timošenkova. U delu razgovora čiju autentičnost osporava, Timošenkova kaže da će „iskoristiti sve kontakte da od Rusije ne ostane ništa drugo do spaljena zemlja“.

Jedan od lidera ukrajinskog ekstremnog pokreta „Desni sektor“ Oleksandar Muzičko ubijen je kada je policija pokušala da ga uhapsi u gradu Rovno na zapadu Ukrajine, saopštilo je juče ministarstvo unutrašnjih poslova. Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Volodimir Evdokimov rekao je da je Muzičko prvi otvorio vatru na policiju, prenosi agencija Interfaks. Muzičkov pokret poznat je, između ostalog, po učešću u pravljenju barikada tokom masovnih antivladinih protesta u Kijevu. Prošle subote pokret je prerastao u političku partiju, a njen lider Dmitro Jaroč namerava da bude kandidat na predsedničkim izborima 25. maja.

Predstavnik ukrajinskog predsednika na Krimu Sergij Kunicin podneo je ostavku u znak protesta zbog nedelovanja vlasti u Kijevu nakon ruskog pripajanja Krima. „Stidim se svega ovoga“, rekao je Kunicin, poslanik partije Udar čiji je lider bivši bokserski šampion Vitalij Kličko. Inače, Kremlj smatra kontraproduktivnom nespremnost ostalih zemalja Grupe 8 da nastave saradnju s Rusijom, izjavio je juče u Moskvi portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. On je istakao da će Rusija nastaviti da sarađuje sa zemljama koje su na to spremne, javlja Itar-Taš. Lideri G7 koju čine SAD, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Velika Britanija, otkazali su juče, zbog ukrajinske krize, samit koji je trebalo da bude održan u Sočiju. Takođe, članica NATO Norveška obustaviće sve zajedničke aktivnosti sa ruskom vojskom planirane u maju, zbog ruske aneksije Krima.

Izvinjenje Srbiji

Beograd – Ambasada Ukrajine u Beogradu uputila je notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije u kojoj se izvinjava zbog tehničke greške u promotivnom video spotu premijera Ukrajine Arsenija Jacenjuka o njegovoj zemlji i EU. Kako je saopšteno iz MSP, ambasada Ukrajine je istakla da video spot ni na koji način ne odražava lični stav Jacenjuka, niti zvanični stav Ukrajine u vezi država Balkana. U promotivnom spotu koji je Jacenjuk snimio prošle godine, u vreme dok je bio samo jedan od opozionara, objašnjava se zašto bi Ukrajina trebalo da postane članica EU. U jednom trenutku je prikazana mapa na kojoj su sve države bivše Jugoslavije pripojene Hrvatskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari