Uprkos usvojenom Zaključku Vlade iz Srbije u Tursku samo sa pasošem 1Foto: pixabay/smuldur

Ove godine ponovo je aktuelizovana priča o olakšavanju putovanja u Tursku. Posle više puta najavljenog, a nikada realizovanog potpunog ukidanja viza, početkom juna ove godine Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak kojim je omogućeno građanima Srbije i Turske da državne granice obe zemlje prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom.

“Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje protokola između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske o izmenama i dopunama sporazuma o uzajamnom ukidanju viza, omogućio je građanima ove dve zemlje da državne granice prelaze sa važećom biometrijskom ličnom kartom radi unapređenja i olakšanog kretanja ljudi i prometa roba, što je od posebnog značaja imajući u vidu veoma razvijenu privrednu saradnju Srbije i Turske, kao i izuzetno veliki broj međusobnih turističkih poseta”, saopšteno je posle sednice Vlade u junu, prenosi N1.

Međutim, u praksi ovaj zaključak još nije sproveden. Kako nam je rečeno u ambasadi Turske u Beogradu, ulazak u zemlju samo sa biometrijskom ličnom kartom još nije moguć. U ambasadi nemaju informacije kada će početi da se primenjuje najavljeni zaključak, uz nadu da će se to dogoditi uskoro.

Da je za ulazak u Tursku potreban pasoš navedeno je i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije. Za ulazak i boravak do 90 dana u periodu od šest meseci, računajući od dana prvog ulaska, državljanima R. Srbije nije potrebna viza. Ista pravila važe i za turske državljane kada žele da uđu u Srbiju.

Državljani Srbije koji ulaze u Tursku potrebno je da poseduju pasoš čiji je rok važenja najmanje 60 dana duži od dana isteka vize ili dozvole boravka, odnosno dozvoljenog boravka bez vize, što znači da rok važenja putne isprave mora biti najmanje 150 dana, odnosno pet meseci od dana ulaska u Tursku.

Da su pasoši potrebni rekli su i građani Srbije koji su odmor proveli u Turskoj, a isto su naveli i u turističkim agencijama.

Srbija je ukinula turisičke vize Turskoj 2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari