Urednica "IN Medija": Lokalna vlast i dalje diskriminiše novinare 1Foto: Shutterstock / wellphoto

Glavna i odgovorna urednica portala „IN Medija“ iz Inđije Verica Marinčić optužila je lokalne vlasti u toj opštini da i dalje negiraju postojanje jednog registrovanog medija u Inđiji.

Na radionici Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) u Inđiji, Marinčić je kazala da „IN Medija“ i dalje ne dobija pozive opštinske vlasti o događajima koji su u javnom interesu, odnosno da taj medij, uprkos brojnim apelima, i dalje nije na mejling listama opštine Inđija, niti javnih preduzeća, iako istovremeno uredno dobijaju pozive iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vućića.

Vučić je lider Srpske napredne stranke (SNS), koja je na vlasti u opštini Inđija.

„Pre neki dan je bila havarija na vodovodnoj mreži i pozvala sam JKP Vodovod i kanallizaciju. Iskoristila sam priliku i još jednom ih zamolila da naš medij stave na mejling listu, kako bi smo blagovremeno obavestili građane Inđije. Odgovor koji sam dobila me je i nasmejao i zbunio – rekli su mi otvoreno da ne mogu da ‘IN Medija’ portal stave ne mejling listu jer od medija u Inđiji oni obaveštavaju samo Sremsku televiziju i RTV Inđija“, kazala je Verica Marinčić.

One je dodala da „IN Medija“ ne dobija ni pozive za sednice opštinskog veća i skupštine opštine.

Zakon o javnom informisanju i medijima, u članu 4. kaže da je zabranjena neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu. Ne sme se ugrožavati slobodan protok informacija putem medija, kao ni uređivačka autonomija medija, a naročito vršenjem pritiska, pretnjom, odnosno ucenom urednika, novinara ili izvora informacija.

Pomenuti član zakona, prema rečima direktora za pravne poslove NDNV-a, advokata Veljka Milića nije obavezujući.

„Jedini način je da reaguje resorno ministarstvo, ali i ono može dati samo preporuku predstavnicima vlasti u Inđiji. Iako je u ovom slučaju jasno da je reč o diskriminaciji medija, i dalje je sve u rukama lokalne vlasti“, objasnio je Milić.

Kako se moglo čuti prilikom rasprave, radionica je bila prilika da se uspostavi bolja komunikacija predstavnika opštinskih vlasti i lokalnih novinara, a sve u interesu bolje informisanosti građana opštine Inđija koji su i dalje, zahvaljujući ophođenju inđijske vlasti prema pojedinim medijima, uskraćeni za informacije koje su od javnog značaja.

NDNV u koordinaciji sa svojim lokalnim poverenicima organizuje u 10 gradova i opština u Srbiji radionice „Prepoznavanje diskriminacije, ostvarivanje zakonskih prava, senzibilizacija u multikulturalnom kontekstu“.

Iako je poziv NDNV-a upućen Odeljenju za društvene delatnosti opštine Inđija i kabinetu predsednika opštine Vladimira Gaka, predstavnici lokalne vlasti se nisu odazvali niti su objasnili zbog čega nisu došli.

Pored novinara, na radionici su učestvovali predstavniici MUP-a Srbije, policijske uprave Sremska Mitrovica i Osnovnog javnog tužilaštva iz Stare Pazove.

Kako su objasnili predstavnici NDNV-a, cilj radionica jeste da se na njima okupe lokalni novinari i predstavnici lokalne samouprave, pravosuđa i policije, kako bi bolje međusobno razumeli ulogu, rad, ali i zamke i pritiske kojima su izloženi.

„Na taj način, želimo da humanizujemo međusobne odnose između aktera i omogućimo bolju međusektorsku saradnju na lokalnom nivou“, rekao je na radionici programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić.

Radionice su deo projekta „Mreža otpornosti za zaštitu novinara od diskriminacije i unapređenje međusektorskog poverenja u multietničkim zajednicama u Srbiji“, koji realizuje NDNV uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji, kroz program Matra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari