Urednici: Lečićeva ispovest je “teška budalaština” 1Foto: Katarina Živanović

Glumac Branislav Lečić optužio je juče pojedine urednike i novinare da su dobili “dodatni novac” kako bi protiv njega vodili negativnu kampanju u procesu koji je protiv njega pokrenula Danijela Štajnfeld, zbog silovanja. On je u razgovoru za Danas naveo da se oko 20 novinara i urednika bavilo ovim slučajem a da su neki od njih “bili dodatno plaćeni” za negativno izveštavanje o njemu.

U razgovoru za naš list Lečić nije želo da navede njihova imena, mada je prethodno na Pinku izjavio da ih je “plaćao Đilas” a da su tekstovi izlazli u “Šolakovim medijima”. Juče nam je sugerisao da uđemo u arhivu medija Nova.rs, Nova S, N1, Danas, Insajder (produkcija) i izdvojeno Nedeljnik “pa će nam sve biti jasno”. Prethodno je svoje “eksluzivne ispovesti” Lečić iznosio po tabloidima, kao i na televizijama Hepi i Pink. Za glavnog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, Lečićeva “ispovest” je, kako kaže “impresivna budalaština”.

Programski urednik N1 Igor Božić ocenjuje za Danas da mu ove ispovesti deluju kao deo osmišljenog “spina” kako bi se skrenula pažnja i “opralo” ime glumca.

– Izgleda da Lečiću nije dovoljno što nema sudskog postupka, već mora da uveri javnost u teoriju zavere. Upletena je prvo politika, sada tobož novinari sa spiska, zatim teorija da je Danijela Štajnfeld profitirala, ko zna ko će biti sledeći u nizu. A cilj je očigledan – pranje mrlja medijskim nastupima – kaže Božić i dodaje:

– Sama formulacija koju Lečić koristi ”Đilasovi mediji “ deluje kao da izjavu daje neki predstavnik SNS. Sada je i on spreman da se služi lažima da pokuša da diskredituje nezavisne medije. Zapravo, to njegovo pojavljivanje na Pinku više govori o tome da je važno da se ispuni narativ vlasti, pa su sva vrata provladinih medija otvorena – ukazuje Božič.

Urednik Nedeljnika Veljko Lalić kaže za Danas da su Lečićeve izjave tolike budalaštine, da prosto ne zna šta bi na njih odgovorio.

– Mi smo mu ponudili intervju posle prvog teksta, i javno u novinama posle njegovog prvog demantija. I to je i sada na stolu, uživo, i po svim novinarskim kodeksima. Čekamo njegovog odgovor, kako se ne bismo dopisivali preko drugih medija – naglašava Lalić.

Urednica Vremena Jovana Gligorijević, koja se takođe bavila slučajem Lečić – Štajnfeld, kaže za Danas da zbog načina na koji se Lečić oglašava, ima sumnje da on politizuje svoj slučaj.

– Onog momenta kad je u svoje izjave počeo da ubacuje Đilasa i „plaćene medije“, postalo je indikativno da je instruiran i da ono što govori nema mnogo smisla. Kao novinarka koja izveštava o seksualnom nasilju i promoviše etičko izveštavanje o tom fenomenu, kada je reč o intervjuu koji je Danijela Štajnfeld dala „Insajderu“, smatram da je to etički urađeno, u javnom interesu, uz poštovanje pretpostavke nevinosti – ističe Gligorijević.

Zanimljivo je, dodaje, pominjanje opozicionih političara, “ali i spisak medija na koje se obrušio”.

– Dakle, samo je ponovio ustaljeni režimski obrazac „Đilas-Šolak-mediji-izdajnici-plaćenici“. Na kraju krajeva, hajde da se zapitamo kome treba da njega namerno uništava? U čemu je toliko bitan i važan, da neko kreira i sprovodi u delo plan za njegovu propast? Ne tvrdim da se Lečić uvukao u vladajući sloj, ali imam utisak da se nudi – zakjučuje Gligorijević.

Podsetimo, Branislav Lečić je za naš list tvrdio da su određeni medijski radnici bili “dodatno plaćeni” da vode kampanju protiv njega, odnosno da sun neki novinari i urednici “dodatno plaćeni za navodno vođenje negativne kampanje protiv njega, jer je hteo da preuzme Demokratsku stranku što u tom momentu, kako je objasnio za Pink, nije odgovaralo Draganu Đilasu i “njegovom potrčku” Zoranu Lutovcu.

Spisak “’plaćenih” novinara i urednika” Lečić nije želeo da nam da na uvid.