Uručivanjem priznanja Vidovdanski vitez, koje opština Čajetina dodeljuje istaknutim pojedincima za profesionalizam i humanost, počelo je Zlatiborsko kulturno leto, tokom koga će biti priređeni razni kulturni sadržaji. Nagrade je uručio predsednik opštine Milan Stamatović, tokom svečanosti u Institutu „Čigota“, zahvalivši se nagrađenima na doprinosu razvoju Srbije, ali i na prihvatanju skromnih priznanja jedne male opštine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } 

Žiri Vidovdanskih svečanosti, koje sedmi put organizuju opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor, odlučio je da plakete Vidovdanski vitez dodeli književniku Milisavu Saviću, glumcu Tanasiju Uzunović, muzičaru Slobodanu Trkulji, slikaru Sergeju Aparinu, sportisti Vladimiru Vanji Grbiću, akademiku i endokrinologu Draganu Miciću i predsedniku preduzeća MPP Jedinstvo iz Užica Mići Mićiću.

– Kada siđete sa velike scene, tada počinje vaš najodgovorniji i zadatak, a to je da ono što je bila najveća posvećenost vitezova i samuraja pre vas, način na koji su vas inspirisali, prenesete na decu, koja sutra treba da nas učine ponosnim. Zbog toga radim sa decom i sa decom sa posebnim potrebama, prema kojima u našem društvu postoje strahovite predrasude – poručio je proslavljeni odbojkaš Vanja Grbić.

Endokrinolog međunarodnog ugleda Draganu Micić poručio je da su za nagradu koju je dobio zaslužni njegovi profesori, dok je poznati dramski umetnik Tanasije Uzinović rekao da mu je ta nagrada draga „jer dolazi iz srca Srbije i sa visina gde nema klimoglavaca i onih koji su zbog nečega podobni“.

– Osobina viteza je da izabere pravu stranu, bez obzira na to što će to možda izgledati besmisleno i što od takvog izbora neće imati materijalnu korist. Od ranog detinjstva imao sam donkihotovski pristup svemu i uvek se zaletao na vetrenjače – poručio je Slobodan Trkulja, koji već 18 godina svetu uspešno predstavlja našu tradicionalnu muziku i kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari