Uručeno 235 ključeva stanova za izbeglice iz BiH 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić prisustvovao je danas svečanom uručenju 235 ključeva stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine (BIH) i Hrvatske u okviru trećeg potprojekta Regionalnog stambenog programa u Ovči, dodajući da je praktična pomoć i najefikasnija.

Vrednost projekta u Ovči je 9,8 miliona evra, a finansijska sredstva za izgradnju ovih stanova obezbeđena su delom iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, kroz Banke za razvoj Saveta Evrope i delom iz budžeta Grada Beograda, podsetio je Dačić.

Dačić je, kako se navodi u saopštenju, rekao je da se treći potprojekat tiče korisnika sa prebivalištem na teritoriji grada Beograda i da se radi o 13,6 miliona evra koji su namenjeni za više od 700 stambenih rešenja za izbegličke porodice sa teritorije Beograda.

Imao sam tu privilegiju da u okviru ovog potprojekta u junu 2016. godine uručim 69 ugovora za otkup seoskih domaćinstava, a u septembru 2017. godine u ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ 302 ugovora za pakete građevinskog materijala, rekao je Dačić.

U Beogradu, kao i u Srbiji, zaista se intenzivno gradi, a sredinom novembra prošle godine počela je i gradnja novih 270 stanova u zemunskom naselju Kamendin, naveo je Dačić.

Srbija je svesna činjenice da su za rešavanje ovako teških pitanja potrebni i vreme i iskrena posvećenost, da je neophodna saradnja država porekla i prihvata, kao i spremnost da se za sva otvorena pitanja pronađu pravična i održiva rešenja, rekao je Dačić.

Polazeći od potreba izbeglica, pre svega neophodnosti ostvarenja i zaštite njihovih prava, istrajavali smo u naporima da Sarajevski proces održimo u životu i da istrajemo u pronalaženju održivih rešenja, svesni da je praktična pomoć ujedno i najefikasnija, zaključio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari