Prva faza rekonstrukcije i dogradnje Fabrike vode„Petar Antonijević“,, kojim gazduje JKP Vodovod, trebalo bi da bude završena do kraja ove godine, a novac za to trebalo bi da obezbedi država.

Time će grad početi da se rešava veliki problem, koji je nastao krajem 2013. godina kada je utvrđeno da je vodoakumulacija Vrutci, koja je snabdevala grad vodom duže od trideset godina, zagađena algama-cijanobakterijama, pa je privremeno snabdevanje omogućeno sa Sušičkih vrela sa Zlatibora, u šta je Vlada Srbije uložila milion evra. Osim modernizacije fabrike vode, što će koštati oko 2,8 miliona evra, neophodna je i sanacija jezera Vrutci, čime bi problem trebalo trajno da se reši.

Da će država finansijski podržati rekonstruciju i modernizaciju užičke fabrike vode, potrvdila je Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, koja je gradonačelniku Tihomiru Petkoviću uručila lokacijsku dozvolu za realizaciju tog projekta. Mihajlovićka je najavila da će deo novca obezbediti ministarstvo na čijem je čelu, a deo bi trebalo da obezbedi Republička direkcija za vode.

– Razgovaraćemo sa rukovodstvom grada. Pošto lokalna samouprava to ne može finansirati, što je potpuno jasno, mi ćemo obezbediti novac, jer Ministarstvo građevinarstva iz svog budžeta može da pomaže važne projekte lokalnih samouprava. Za nas je ovo prioritet. Ima li šta važnije od toga da ljudi imaju čistu i higijenski zdravu vodu – rekla je ona i dodala da „birokratija ne bi trebalo da bude problem i da će na sebe preuzeti obavezu da se to reši“.

Objasnivši da lokalcijska dozvola Ministartva građevinarstva omogućava početak realziacije tog projekta, izradu glavnog projekta i potrebnih studija, Mihajlovićka je rekla da bi „tenderi trebalo da se raspišu u aprilu“, da bi „prva faza gradnje trebalo da počne u junu ili julu i da se „završi do kraja ove godine“, posle čega kako je rekla „Užice više neće imati problem s kvalitetom vode za piće“.

– Rekonstrukcija i dogradnja fabrike vode je uslov normalnog života i vodosnabdevanja u Užicu. Svaki član Vlade je svestan kroz šta su prošli građani Užica u prethodnom periodu – istakla je Mihajlovuićka, tokom posete fabrici vode na Cerovića brdu.

Rekavši da je „saradnja Grada sa Vladom odlična“, gradonačelnik Petković je objasnio da će vanredna situacija koja je, zbog problema sa vodosnabdevanjem iz akumulacije Vrtuci, na snazi i dalje, omogućiti tendere po skraćenim postupcima za realizaciju tog projekta. Prva faza, nakon što Institut „Jaroslav Černi“ ponudi glavni projekat, predviđa izgradnju postrojenja za ozoniranje i filtriranje vode, a druga – postrojenje za prečišćavanje vode sa aktivnim ugljem.

Paralelno sa tim, u toku su i pripreme za sanaciju Vrutaka jer, kako je Petković objasnio, stručnjaci Instituta „Jaroslav Černi“ su prošle godine obavili četiri od neophodnih 12 analiza, koje će završiti ove godine i na osnovu njih će osmisliti plan dugoročne zaštite i sanacije tog jezera, koje je služilo za vodosnabdevanje grada duže od 30 godina.

Osim te dozvole, Mihajlovićka je pustila u rad četvrtu od pet gasnih merno-regulacionih stanica, za koju je ministarstvo obezbedilo potrebne dozvole.

Jeftiniji priključak za gas

Kako Užice, osim zagađenja vode, ima velikih problema i sa zagađenjem vazduha, što je posledica nedovoljnog prirodnog provetravanja i velikog broja domaćinstava koja za grejanje, umesto gasa, koriste čvrte energente, Mihajlovićka i Petković su najavili sniženje cene priključka za gas za domaćinstva. – Priključak na gas biće upola jeftiniji – rekla je Mihajlovićka, dok je gradonačelnik Petković dodao da je sa preduzećem „Jedinstvo“, koje je većinski akcionar preduzeća „Užice – gas“, a čiji je drugi akcionar Grad Užice, dogovoreno da se snizi cena priključka sa 980 na 490 evra, kako bi se rešio problem aerozagađenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari