Uslovne kazne za prebijanje aktiviste Petra Živanovića 2021. godine na Fruškoj gori 1Foto: Ana Milošević/Danas

Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici osudio je trojicu napadača koji su pretukli novosadskog aktivistu Petra Živanovića na uslovne kazne od po šest meseci za nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu. Prema presudi, M. M. (29), S. P. (26) i Lj. V. (23) odslužiće izrečene kazne u zatvoru ukoliko u roku od dve godine učine novo krivično delo. […]

Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici osudio je trojicu napadača koji su pretukli novosadskog aktivistu Petra Živanovića na uslovne kazne od po šest meseci za nasilničko ponašanje u saizvršilaštvu.

Prema presudi, M. M. (29), S. P. (26) i Lj. V. (23) odslužiće izrečene kazne u zatvoru ukoliko u roku od dve godine učine novo krivično delo.

Prethodno je još krajem prošle godine četvrti napadač S. D. (41) priznao krivicu, nakon čega je osuđen na osam meseci zatvora uslovno, takođe u periodu od dve godine.

„Mislim da je ova kazna stvarno blaga, ali ja se nisam ni žalio na nju baš zbog toga da ne bi dalje eskalirala situacija, da bi se tenzije smirile i da bi to shvatili kao pruženu ruku prijateljstva“, rekao je za agenciju Beta Petar Živanović.

Odlukom suda Živanović je upućen na parnični postupak za nadoknadu štete, a on je osuđenima dao predlog za vansudsko poravnanje – da svaki od njih četvorice uplati po 50.000 dinara u neku dobrotvornu organizaciju ili za lečenje dece.

On je podsetio da je napadu prisustvovao i šumar Nacionalnog parka „Fruška gora“, koji ga je verbalno napao i sprečio da napusti mesto, što je šumar u svom iskazu sudu negirao.

„Šumara nisam znao do tog momenta. Mnogi su ga znali kao problematičnu ličnost koja već ima krivičnu prijavu za ilegalnu seču, kao i jedan od tih aktera koji je učestvovao u napadu na mene“, rekao Živanović.

Dodao je da mu je žao što, uprkos radu advokata koji je sakupio mnoštvo dokaza o tome što je svoje napadače zatekao u ilegalnoj seči, tužilac ne može da preduzme ništa jer se Nacionalni park, koji je u tom slučaju oštećen, nije tako izjasnio.

Napad na Živanovića dogodio se 7. avgusta 2021. godine na Fruškoj gori.

On je u više navrata skupljao smeće koje ostavljaju drvoseče po Fruškoj gori, ostavljajući kese sa sakupljenim đubretom pred kapijom Uprave NP „Fruška gora“, s porukom „S ljubavlju, vaše drvoseče“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari