Usluga eVrtić od danas dostupna za predškolske ustanove u Beogradu i Novom Sadu 1Foto: Milovan Milenković (arhiva)

U februaru su počeli ovogodišnji konkursi za upis dece u predškolske ustanove, a roditelji sve poslove oko upisa mogu elektronski da završe zahvaljujući usluzi eVrtić na Portalu eUprava, saopšteno je danas.

Od danas usluga eVrtić je, pored velikog broja gradova i opština, dostupna i za predškolske ustanove u Beogradu i Novom Sadu.

Prilikom korišćenja usluge eVrtić automatski se pribavljaju neophodni podaci iz matične knjige rođenih i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, tako da roditelji ne moraju da dostavljaju dokumenta s podacima iz ovih evidencija prilikom upisa deteta, niti da odlaze ni na jedan šalter.

Usluga eVrtić je dostupna na Portalu eUprava svim registrovanim korisnicima, a roditelji mogu koristiti uslugu i prijaviti dete u željenu predškolsku ustanovu u terminu trajanja konkursa te predškolske ustanove.

Usluga eVrtić je namenjena roditeljima koji su državljani Srbije, a pojedine predškolske ustanove pružaju ovu uslugu i u slučaju da je jedan od roditelja strani državljanin.

Za decu samohranih roditelja, decu žrtava nasilja u porodici, decu sa smetnjama u psihofizičkom razvoju ili decu iz porodica koje koriste neki oblik socijalne zaštite predškolska ustanova je u mogućnosti da prihvati prijavu elektronskim putem, ali je potrebno da roditelji podnesu relevantnu dokumentaciju kojom dokazuje navedeni status lično u predškolsku ustanovu.

Oni podsećaju sve roditelje da u svojim lokalnim samoupravama prate kada je konkurs za upis dece u vrtiće otvoren kako bi mogli da podnesu zahtev za upis deteta u predškolsku ustanovu elektronski.

U kojim gradovima je sve usluga objavljena možete pogledati OVDE.

Roditeljima je dostupno i korisničko uputstvo koje im može pomoći pri popunjavanju usluge na
linku: https://euprava.gov.rs/media/Uputstva/Uputstvo_za_roditelje_eVrtic.pdf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.