Marijana Rahoja, viđenog na mestu novog španskog premijera posle pobede njegove Narodne partije na izborima u nedelju, od prvog dana mandata čekaju velika iskušenja.

Rahojevi konzervativci ostvarili su ubedljivu pobedu osvojivši 186 od 350 mandata u Donjem domu parlamenta, ali igrači na finansijskom tržištu nisu uvereni da Španiju čeka zaokret, pošto je vrednost glavnog indeksa madridske berze Ibeks u trgovanju juče ujutru pala za 1,2 odsto. Špance očekuju nove mere štednje, a Rahoj je u kampanji obećavao uvođenje „ozbiljnih“ i „dubokih“ mera.

Rahoj je proučavao izbornu kampanju britanskog premijera Dejvida Kamerona i uočio opasnosti prevelike otvorenosti kada je reč o javnom predočavanju planiranih rezova. Zato je optužen da je vodio bensedinsku kampanju, odnosno da je izneo toliko malo detalja da bi se birači uspavali, prenosi Beta. Budući španski premijer, smatra Bi-Bi-Si, neće moći dugo da ćuti, a od finansijskih tržišta tražio je da mu da daju još malo vremena.

Rahoj se zasad ustručava da zatraži zajam EU i MMF-a za „spasavanje“. Španska ekonomija stagnira, privredni rast u prethodna tri meseca bio je nula, zemlja se verovatno kreće ka novoj recesiji, a stopa nezaposlenosti je premašila dvadeset odsto. Gotovo polovina mladih u Španiji je bez posla, a mnogi kreću ka Velikoj Britaniji i Nemačkoj u potrazi za poslom.

Nova vlada će pokušati da ograniči troškove pokrajinskih vlada, biće uvedene strukturne reforme koje će pojednostaviti zapošljavanje i otpuštanje, kao i otvaranje novih preduzeća. Kamate na španske obveznice prošle sedmice su se približile granici održivosti od sedam odsto. Španske banke opterećene su sa 176 milijardi evra nenaplativih stambenih kredita, a zaplene kuća i stanova postaju sve češće.

Slučaj Španije, navodi Bi-Bi-Si, u centar pažnje uvodi jedno od osnovnih pitanja krize – da li „nemačka medicina“ štednje i strukturnih reformi deluje ili gura zemlje u spiralu postepenog propadanja? U Španiji postoji i osetljivost na mešanje sa strane, a Rahoj je rekao da smatra da evropske lidere treba da bira njihov narod, a ne da ih postavljaju Brisel i Berlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari