Na tradicionalnom prijemu koji je organizovan u svečanoj sali Gradskog zdanja, na jednom mestu našli su se čelnici lokalne samouprave, umetnici, predstavnici ustanova i preduzeća, kao i brojni gosti koji su rođeni u Požarevcu i okolini, ali više ne žive u svom zavičajnom gradu. Gostima je zajedničko da su sve to ličnosti koje su veoma uspešne u nauci, biznisu, kulturi, sportu i drugim oblastima javnog života a praksa da se svake godine okupe u svom zavičajnom gradu, još jedna je od ideja kojom se podržava duh zajedništva.

Miomir Ilić, predsednik Skupštine grada, pozdravio je i poželeo dobrodošlicu gostima, istakavši nadu da će se i nadalje stvarati ambijent za dobru saradnju u svim oblastima.

Gradonačelnik, Miodrag Milosavljević se takođe obratio prisutnima, naglašavajući zajedničku želju da Požarevac postane „grad razvoja“, te da je za to potrebno mnogo ideja i mnogo rada, a znanje i iskustvo onih koji su van svog grada postigli značajne uspehe u različitim oblastima mogu biti dragoceni.

U ime gostiju zahvalio se dr Siniša Rusović, načelnik odeljenja radiologije Instituta za radiologiju VMA. – Prošle godine smo se prvi put skupili na ovom mestu, ove godine je pokrenuta akcija donatorstva organa u Braničevskom okrugu, zahvaljujući razumevanju načelnika okruga i gradonačelniku, tako da Braničevski okrug prvi u Srbiji sistematski radi na ovoj divnoj akciji. Prvog decembra će biti potpisan ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji između Zdravstvenog centra Požarevac i Vojno-medicinske akademije, što znači da će naši lekari ići na obuku. Prošlogodišnji skup, dakle, nije ostao bez rezultata – rekao je Rusović.

Svečanost je svojim nastupom uveličao Gradski ženski hor „Barili“. U nastavku manifestacije otvorena je izložba slika značajnih Požarevljana, u znak sećanja na čelne ljude koji su vodili Požarevac kroz istoriju. Slike su nastale na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Balkane moj“ u organizaciji Agencije Kodeks.

Domaćini su goste poveli do novoizgrađene replike šatora Požarevačkog mira na brdu Tulba, a o tom izuzetno značajnom istorijskom događaju za Požarevac govorila je čelnica Fondacije „Požarevački mir“, zamenica gradonačelnika Požarevca Vukica Vasić. Gosti su imali priliku da posete obližnji Etno park gde su pogledali zanimljiv etnološki film autorke Danice Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari