UST: Ako se predloženi tekstovi pravosudnih zakona usvoje Srbija će dobiti korporativno pravosuđe 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC/MO

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopšštilo je danas da je Ministarstvu pravde podnelo komentare na radne verzije seta novih pravosudnih zakona u kojima se, između ostalog, kritikuje „produžavanje radnog veka sudijama i tužiocima, što onemogućava izbore mladih kadrova, koji godinama čekaju svoju priliku za izbor na pravosudnu funkciju“.

UST navodi da, ukoliko bi predloženi tekstovi zakona bili usvojeni, Srbija bi „dobila vid korporativnog upravljanja pravosuđem u kojem bi saveti (Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca) mogli da utiču na predmete koji su u toku“.

„Ovo se pre svega odnosi na predloženo rešenje da javni tužilac, umesto neposredno višem javnom tužiocu, kako što je sada, ulaže prigovor Savetu koji je izvan hijerarhijskog uređenja javnog tužilaštva i sistema krivičnog gonjenja“, navodi se u saopštenju.

Primedbe UST se odnose i na predložene odredbe pravosudnih zakona koje propisuju da su iz sistema vrednovanja rada izuzete sudije sa preko 60 godina starosti, što „predstavlja opasan presedan, i znači da će neko duži niz godina primati sudijsku platu, bez obzira na rezultate rada i ispunjavanje određenih normi u broju odluka“.

Ovo udruženje navodi da su njegovi predstavnici „deo kritika uspeli da predstave tokom četiri rasprave koje je prethodnih dana organizovalo Ministarstvo pravde u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Beogradu“, ali i da su ih tokom javne rasprave omeli članovi Radne grupe iz Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca i Društva sudija Srbije.

UST navodi da su se članovi ta dva strukovna udruženja na javnim raspravama „uporno javljali za reč i oduzimali vreme drugim učesnicima, koji su hteli da ukažu na određene propuste u tekstovima radnih verzija i diskusijom nađu put do primenljivih rešenja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari