Ustavni sud formirao predmet po ustavnoj žalbi inspektora Slobodana Milenkovića 1Slobodan Milenković sa saradnicima u Palati pravde Foto: Aleksandar Roknić

Ustavni sud Srbije je na osnovu ustavne žalbe načelnika Četvrtog odeljenja Uprave kriminalističke policije Slobodana Milenkovića formiralo predmet i postupak po žalbi je u toku, rečeno je Danasu u ovoj instituciji.

Podsetimo, ustavnu žalbu u Milenkovićevo ime u julu ove godine podneo je njegov pravni zastupnik advokat Zdenko Tomanović, tvrdeći da je njegovom klijentu odlukom državnih organa povređeno pravo na život. Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin Milenkovića oslobodio čuvanja službene tajne, kako bi on mogao da bude ispitan pred Odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu.

Tomanović je novinarima koji su pratili Milenkovićevo saslušanje ispred tužilaštva rekao da je u žalbi tražio odlaganje izvršenja odluke o oslobađanju čuvanja službene tajne. Takva odluka, dodao je, kao i postupanje tužilaštva, ugrožava život Milenkovića i njegovih saradnika.

Naime, tužilaštvo se zainteresovalo za Slobodana Milenkovića nakon što je bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović javno iznela tvrdnje da on “radi drogu”. Nakon ove tvrdnje Hrkalović, kojoj se uzgred sudi zbog sumnje da počinila krivično delo trgovina uticajem, u Višem tužilaštvu je formiran predmet kako bi se ispitali ti navodi. Milenković je u više navrata dolazio u tužilaštvo u pratnji kolega iz Odeljenja za droge beogradske krinalističke policije.

Po nalogu istog tog tužilaštva policija je pre dva dana privela dvojicu od njih. Privedeni su inspektori Četvrtog odeljenja UKP-a Milan I (33) i Miloš K. (35) zbog sumnje da su zloupotrebili svoj službeni položaj i sebi pribavili korist, pritom nanevši oštećenima teške telesne povrede.

Kako je saopštilo tužilaštvo, sumnja se da su se Milan I. i Miloš K, zajedno sa za sada nepoznatim policijskim službenikom, 28. septembra oko 23 časa odvezli službenim vozilom i sastali se sa oštećenima B.H. i M.M. na putu koji vodi ka Višnjičkoj ulici, pa je B.H. predao Milanu I. tri nargile koje su od njega iznajmljivali. Milan I. im je onda, kako se sumnja, zatražio da mu predaju i 13.000 dinara koje je tvrdio da mu duguju, što su oni odbili.

Osumnjičeni im je pokazao službenu legitimaciju, a potom su legitimisali oštećene, vezali ih lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu, nanevši im teške telesne povrede.

Milan I. je, kako se sumnja, nakon toga zapretio oštećenima da će im, ukoliko ih budu prijavili, pozvati nekog da im stavi u auto 200-300 grama marihuane, te da će zbog toga ići na par godina u zatvor, kao i da može da pošalje nekoga da im maltretira roditelje. Takođe je, kako se sumnja, rekao oštećenima da imaju sreće jer oni inače seku prste i noseve.

Nakon toga, Milan I. je tražio od B.H. da mu preda svoj novčanik iz kojeg je on uzeo novac, pa je sa ostalim osumnjičenima napustio lice mesta.

Osumnjičeni su, prenela je televizija N1, negirali izvršenje dela zbog kojih su privedeni. Miloš K. je rekao na saslušanju da je šokiran neistinama iz krivične prijave, dodajući da se radi o pokušaju diskreditacije njega, celog Četvrtog odeljenja i načelnika Slobodana Milenkovića. Kako je prenela N1 on je od hapšenja Predraga Koluvije, vlasnika plantaže Jovanjica, dobijao informacije da je ugrožen i da mu se ovako nešto može desiti.

„Od 2019. godine, od događaja koji se desio na autoputu, a u vezi sa plantažom gde smo mi postupali, ja kao i svi radnici u Četvrtom odeljenju se osećamo ugroženi, jer od tada dobijamo razne informacije da smo ugroženi i da može da nam se desi ovakva neka stvar, mislim na ovo danas. Ja sam iskreno u šoku, ja sad nisam u stanju da iznesem svoju odbranu“, kazao je Knežević na saslušanju, saznaje N1.

On je rekao da su svi u policiji znali da im nešto nameštaju.

„Svi su to znali u MUP-u. Nas hapse da bi nas kaznili što smo čuvali Milenkovića od dela države i kriminalaca“, rekao je Knežević, dodajući da su oni znali da smetaju jer nisu želeli da lažu kako bi se Milenković kriminalizovao.

Privedenim inspektorima je određen pritvor u trajanju od 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari