Sagovornici Danasa: Vučić i te kako zna ko je inspektor koji je otkrio Jovanjicu 1Foto: TV FoNet

Umesto da bude nagrađen zbog otkrića Jovanjice, najveće plantaže marihuane u Evropi, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodan Milenković bi trebalo da bude smenjen i postavljen na mesto inspektora u Odeljenje za ratne zločine.

Njegov advokat Zdneko Tomanović juče se oglasio saopštenjem ocenjući da bi Milenkovićeva smena bila „ponižavanje zakona i intitucija Srbije“.

Nedugo potom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da on i ne zna ko je Slobodan Milenković, u šta malo ko veruje, jer se predsednik oglašava na svaku temu, upućen je u sve, a posebno u poslove za koje je nadležan MUP ili pravosuđe. Neretko Vučić najavljuje i hapšenja, iznosi delove iz istrage, pa je malo verovatno da ne zna ko je čovek koji je zaslužan za slučaj „Jovanjica“, odnosno prvi čovek beogradske policije u borbi protiv narkotika.

Potpredsednik Narodne strane Miroslav Aleksić ocenjuje za Danas da „Vučić kaže istinu samo kad pogreši“, da on i te kako zna ko je inspektor zaslužan za otkrivanje Jovanjice, a da je ovom „sramnom izjavom“ pokazao koliko je i sam duboko upleten u ovu aferu.

– U slučaju Slobodana Milenkovića, mislim da Vučiću njemu teško da izgovori njegovo ime, jer je to policajac koji im je zadao najozbiljniji udarac, tom kriminalnom klanu Aleksandra Vučića koji upravlja zemljom, i to tako što je čovek samo savesno i profesionalno obavljao svoj posao. Praveći se da ne zna ko je on, pokušava da omalovaži Milenkovića, a zna svaki detalja iz njegovog života, biografije i poslovnih uspeha. Strašna sramota i još jedna u nizu potvrda da je Vučić direktno u odbrani Predraga Koluvije i proizvodnje droge na Jovanjici – ističe Aleksić.

Da nije tako, dodaje, Milenković i njegove kolege bi napredovali u službi, a ne bi bili smenjivani kao što se to sada dešava.

– Verujem da niko u Srbiji ne pomišlja da je Vulin sam doneo odluku da Milenković ne bude više na čelu 4. Odeljenja za borbu protiv droga, nego ga prebacuju u Odeljenje za ratne zločine. Vučić, sa svojim poslušnikom Vulinom, želi da od odeljenja za borbu protiv droga, napravi odeljenje za rasturanje droga. Njima očigleno smeta što postoje profesionalni policajci koji se bore protiv narko-trafikanata, trgovaca i proizvođača narkotika – ukazuje naš sagovornik.

Aleskić naglašava da umesto da su postali nagrađeni heroji, u ovakvoj policiji, oni trpe strahovite pritiske, izloženi su poligrafskim testiranjima, tabloidnim napadima, raznim pretnjama i na kraju smenom.

– Što je neviđena stvar, da neko ko je otkrio najveću plantažu marihuane, bude smenjen. Ti policajci će i dalje biti pod udarom ovog režima, ali verujem da oni neće odustati od svog profesionalizma i da će se odupreti svim pritiscima. Verujem da će i kolege da im pruže podršku jer pitanje je momenta kada će doći po neke druge, ukoliko im se ne odupremo – ističe Aleksić, dodajući da ovo je stanje zahteva sveopšti građanski bunt i u policiji, u pravosuđu, državnom sektoru, i na ulici.

Advokat Ivan Ninić kaže za Danas da ne veruje da Vučić ne zna ko je Slobodan Milenković, jer se kod njega slivaju svi podaci službi bezbednosti, „pa bi bilo neverovatno da ne zna reference čoveka kome je poveren najkompleksniji posao u MUP-u, kao što je suzbijanja trgovine narkoticima“.

– Obračun sa Milenkovićem ima više dimenzija, ali je ključna akcija „Jovanjica“, koju je realizivao na svoju ruku, bez znanja i odobrenja predsednika države, a to se ne prašta. Reč je o osobi koja zna gde je završavala „roba“ iz Jovanjice i koja, po prirodi svoga posla, ali i vlastitim sposobnostima, ima uvid u strukturu svih narko grupa u Srbiji i njihovu prekograničnu saradnju. Činjenica je da se tužilaštvo do sada nije bavilo tržištem koje godinama nesmetano i uz pomoć dela MUP-a, VOA i BIA snabedava Predrag Koluvija, ali se time proaktivno bavio Milenković i sada se lišava mogućnosti da tu priču finalizuje kroz nove akcije – ukazuje Ninić.

Advokat Zdenko Tomanović naveo je da je kampanja protiv Milenkovića započela nakon intervjua prvooptuženog za slučaj Jovanjica Predraga Koluvije, sa njegovim advokatom i poslanikom vladajuće partije Vladimirom Đukanovićem. Tomanović je istakao da je sve to „afirmisao državni vrh“, najavljujući „dolazak istine i spektakularno otkrivanje kriminalne organizacije u srcu države“.

„Načelnik Milenković je rizikujući i svoj život, zajedno sa inspektorom Mitićem i velikim brojem svojih kolega, otkrivao učešće visokih funkcionera državnih organa i bezbedonosih službi u slučaju Jovanica i njegova smena bila bi osveta za hrabrost da primene zakone naše zemlje i štite pravni poredak“, naveo je Tomanović u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.