Ustavni sud Srbije dobio predlog tužilaštva za zabranu udruženja Levijatan 1foto Milan Maričić/ATAImages

Republičko javno tužilaštvo poslalo je Ustavnom sudu Srbije predlog za zabranu desničarskog udruženja Levijatan, objavio je danas Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Ustavnog suda Srbije odgovoreno je za RSE da tužilaštvo traži zabranu po dva osnova.

Prvi razlog je što je pokret Levijatan, prema oceni tužilaštva, „paravojno udruženje građana“, a drugi što je delovanje te grupe „usmereno na kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava i izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje“.

Predlog za zabranu krajnje desnog Levijatana tužilaštvo je uputilo dve godine posle iste inicijative opozicionog Pokreta slobodnih građana (PSG). Ta stranka je u junu 2021. zatražila zabranu rada Levijatana.

U Srbiji je Levijatan registrovan kao udruženje i kao fondacija. Na čelu i fondacije i udruženja je Pavle Bihali.

Članovi Levijatana, koji se predstavljaju kao borci za zaštitu životinja, zastupaju antimigrantske, antiromske i anti-LGBT stavove, i poznati su po akcijama protiv izbeglica, migranata i LGBT populacije.

Jedan član Levijatana upao je u maju 2020. automobilom u Prihvatni centar za migrante i izbeglice u Obrenovcu, zbog čega je osuđen na osam meseci zatvora.

Zaštitnik građana je u novembru iste godine od policije zatražio informacije o akciji koja se pripisuje Levijatanu, nakon što su se društvenim mrežama proširili snimci na kojima maskirani muškarci patroliraju po centru Beograda sa palicama i psima, i presreću migrante uz pretnje zabranom kretanja po gradu.

Članovi Levijatana su poznati i po pokušajima opstrukcije skupova organizacija za zaštitu ljudskih prava. Bihali je bio u grupi koja je ometala skup u znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, 11. jula 2021. godine.

Nekoliko dana pre tog događaja, pripadnici Levijatana su na otvaranju izložbe „Duša Srebrenice“ skandirali haškim osuđenicima i salutiraju nacističkim pozdravom.

Tokom Nedelje ponosa u septembru 2021. godine u Beogradu, organizatori te LGBT manifestacije saopštili su da su muškarci u majicama sa natpisom Levijatan pokidali plakate i urinirali ispred prostorija u kojima je održan jedan od događaja.

Na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine, Levijatan je osvojio 0,7 odsto glasova. Na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima Bihali je bio na čelu liste Ruski manjinski savez, koja je osvojila 0,25 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari