Usvojen rebalans bužeta na sednici novosadskog parlamenta: Tužbe zbog eksproprijacija glavni razlog za povećanje gradske kase 1Foto: A. L/Danas

Na današnjoj sednici novosadskog parlamenta usvojena je odluka o rebalansu budžeta, pa se u gradskoj kasi sada nalazi 47,2 milijarde dinara.

Pored ove odluke, bez rasprava, usvojene su i ostale tačke dnevnog reda među kojima je inicijativa da Novi Sad postane pobratim sa južnokorejskim gradom Busanom i američkim Klivlednom.

Jedan od razloga zašto je usvojen rebalans su sudske presude po kojima Novi Sad mora da isplati čak 1,8 milijardi dinara. Gradonačelnik Milan Đurić kaže da je to cena koja mora da se plati kako bi se grad razvijao i dalje.

– Kako razvijamo grad i prolazimo preko privatnih parcela, asfaltiramo, gradimo školu ili vrtić, moramo da nadoknadimo vlasnicima privatnog vlasništva. Tako plaćamo za te neke faktičke eksproprijacije koje su bile prisutne i pre četrdeset godina, ali usled razvoja grada dešavaju se tužbe i za eksproprijacije zemljišta. Ovo je razlog zašto su ovolike sume, nije to ni jedan predmet, ni jedno zemljište, nego više fizičkih i pravnih lica. Moramo se nositi s ovim, jer imamo mogućnost ili da ne gradimo ništa ili da pokušamo da nađemo balans, ne ugrožavajući budžet, a da gradimo i razvijamo grad. Radi se o delovima grada koji se razvijaju Futogu, Adicama i Klisi – rekao je Đurić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari