Novi Sad se bratimi sa Klivlendom i Busanom: Zbog blizine izbora potpisivanje sporazuma preko interneta 1Foto: Skupština grada

Skupština grada Novog Sada na sutrašnjoj sednici će kako se očekuje izglasati odluku o bratimljenju sa dva nova grada, sa Busanom, drugim po veličini gradom Južne Koreje i Klivlendom, drugim najvećim u saveznoj američkoj državi Ohajo.

Gradonačelnik Grada Novog Sada podneo je Komisiji za međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu Inicijativu za uspostavljanje saradnje između Novog Sada i Grada Busan, te u drugoj odluci između Novog Sada i Klivlenda.

„Na osnovu iskrenog prijateljstva, na temelju uzajamne saradnje Novi Sad i Busan, realizovali bi saradnju u oblasti privrede, sporta, nauke, obrazovanja, festivala, kroz organizovanje zajedničkih projekata, putem međuljudske razmene i uvođenjem veštačke inteligencije“, navodi se u obrazloženju ove inicijative.

Sa Klivlendom, kako najavljuje gradonačelnik u obrazloženju, realizovali bi saradnju kroz „razmenu ideja i informacija u oblasti bankarstva, turizma, osiguranja, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava, kao i očuvanju mira i socijalnih prava oba grada“.

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za međunarodnu saradnju, Aleksandar Petrović, ranije je izjavio na sednici Komisije za međugradsku saradnju u zemlji i inostranstvu novosadskog parlamenta da zbog značaja gradova sa kojima Novi Sad treba da potpiše sporazume o saradnji, preskočen je korak potpisivanja pisma o namerama, inicijalnog dokumenta koji reguliše odnose između lokalnih samoupravam kazao je Petrović.

Ukoliko odbornici izglasaju ove tačke dnevnog reda, potpisivanje sporazuma o saradnji, zbog blizine izbora u Srbiji biće upriličeno putem zoom aplikacije, kao i potpisivanje pisma o namerama sa austrijskim gradom Klagenfurtom.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari