Utvrditi ko preti novinarima CINS-a 1Foto: Logo

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozivaju Tužilaštvo i MUP da hitno istraže i utvrde identitete lica koja poslednjih nekoliko dana uporno prate i snimaju novinarke Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Dva novinarska udruženja pozivaju i najviše državne funkcionere da jasno i glasno osude napade i pritiske na medije i medijske radnike i založe se za efikasniju zaštitu medijskih sloboda i novinarske profesije.

NUNS i NDNV smatraju da je reč o organizovanoj akciji, čiji je cilj zastrašivanje i obeshrabrivanje novinara CINS koji tranutno rade na istraživanju ozbiljnih tema u oblasti kriminala i korupcije.

CINS je protiv NN lica podneo prijave Ministarstvu unutrašnjih poslova i Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu u kojima je navedeno da su u poslednjih pet dana nepoznate osobe u više navrata pratile i fotografisale novinarke CINS na ulazu u zgradu redakcije i na javnim mestima.

NUNS i NDNV će o višednevnom neovlašćenom praćenju novinara CINS obavestiti međunarodne novinarske i medijske organizacije, OEBS i Savet Evrope, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari