Uzbuna za vazdušni napad u Londonu trajala više od 10 sati 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 80 godina, stanovnici Londona oporavljali su se od razornog nemačkog bombardovanja. Pored te centralne teme, na stranicama dnevnog lista Pravda našla se priča o začetku jedne svetski čuvene ljubavi.

List Vreme donosi detaljan izveštaj o nemačkom bombardovanju Londona. Agencija Rajter prenosi da je uzbuna u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva trajala skoro 10 sati i da je to najduža uzbuna od početka rata.

Uzbuna za vazdušni napad u Londonu trajala više od 10 sati 2
Foto: Screenshot/digitalna.nb.rs

Kako su sati prolazili, napad je bio sve intenzivniji i bombe su padale u sve kraćem vremenskom razmaku. Vatrogasci su imali pune ruke posla, jer su požari besneli na sve strane.

„Bombardovanje je obuhvatalo celu oblast Londona i vršeno je sistematski. Štete su bile velike i obuhvataju brojne objekte nevojničkog karaktera kao što su dva muzeja. Broj žrtava ne može se sada oceniti“, piše agencija Rajter, a prenosi Vreme.

Radio Berlin za to vreme javlja sledeće: „Sa nesmanjenom žestinom nemačke nepobedive vazdušne snage nastavile su sa bombardovanjem engleske prestonice i prouzrokovale jake požare. Nad čitavim Londonom viju se gusti oblaci dima koji sprečavaju slobodan pogled na velike zgrade. Nemačke vazdušne snage koje još uvek bombarduju London, još nisu vrhovnoj komandi dostavile konačan izveštaj o današnjem rezultatu napada.“

Nemačka i italijanska štampa posvećuju veliku pažnju napadima na glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva naglašavajući nemoć Engleza. Istovremeno stavljaju akcenat na činjenicu da su na udaru nemačke avijacije isključivo vojni objekti.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

List Pravda u izdanju od 10. septembra 1940. godine donosi priču o prvom susretu Napoleona I Bonaparte i Žozefine de Boarne. Mlada i lepa grofica ostala je udovica 1794. godine kada je njen prvi suprug Aleksandar de Boarne preminuo. Od njega joj je ostalo dvoje dece, grofovska titula i brojni dugovi.

Uzbuna za vazdušni napad u Londonu trajala više od 10 sati 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Živela je sa sinom i ćerkom u nemaštini. Obilazila je svakodnevno pariske trgovine tražeći posao.

Jedne večeri veoma se zabrinula kada je stigla kući i videla da njen sin nije tu. Satima ga je tražila i strepela pitajući se gde je zalutao u to doba. Kada se pojavio na vratima, nosio je u ruci sablju njegovog pokojnog oca. Objasnio je majci da je bio kod jednog generala zbog naredbe da je zabranjeno posedovanje oružja.

„Rekao sam mu da mi je ova sablja ostala od pokojnog oca kao uspomena. On mi je vratio sablju i istovremeno dao dozvolu da je mogu držati u kući“, Ežen je ovim rečima objasnio majci razlog odsustva, piše list Pravda.

Žozefina je sutra otišla kod generala Bonaparte da mu zahvali što je bio dobar i velikodušan prema njenom Eženu. Napoleon je tada prvi put video ženu koju je zaprosio nakon godinu dana i koja je zahvaljujući tom susretu od siromašne udovice postala carica.

Celokupno izadnje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari