Viši sud u Nišu odbio je tužbu radnika niškog Kazeno- popravnog zavoda Radojice Đorđevića protiv te ustanove zbog mobinga koji je nad njim navodno sprovodila načelnica Službe za obuku i upošljavanje Valentina Krstić, koja je i prvi niški uzbunjivač. Đorđevićeva tužba je treća, skoro istovetna tužba u poslednje četiri godine u kojoj pojedini radnici optužuju Krstićku za ovo krivično delo.

„Tužilac nije učinio verovatnim da je od 2008. pa nadalje nad njim vršen mobing, a u ovom konkretnom slučaju nije učinio verovatnim da su radnje zlostavljanja izvršene i da je autor radnji Valentina Krstić. Za postojanje odgovornosti poslodavca i zaposlenih potrebno je da zaposleni kao oštećeni to dokaže, a sa druge strane tuženik je dokazao da sa njegove strane nije bilo ponašanja prema tužiocu koje predstavlja zlostavljanje na radu“, navodi se u presudi, protiv koje se može izjaviti žalba Apelacionom sudu.

Đorđević, koji u KPZ-u radi kao mehaničar, a predsednik je UGS Nezavisnost u toj ustanovi, tužio je KPZ jer je navodno trpeo zlostavljanje na radu od strane Krstićke tako što je duže vreme omalovažavan „lično i profesionalno neopravdanim pokretanjem velikog broja disciplinskih postupaka, čestim kritikama i prigovorima, preteranom kontrolom, praćenjem i dojavljivanjem njegove lokacije i njegovog kretanja u okviru KPZ-a“. Sve to je, prema njegovim tvrdnjama, izazvalo stvaranje „neprijateljske radne sredine“, pogoršanja uslova rada i „pojavu stresa“ kod njega.

I prethodne dve tužbe protiv Krstićke za mobing odbačene su kao neosnovane. Ona tvrdi da ovakve tužbe protiv nje od 2011. godine podnose bliski saradnici funkcionera i službenika KPZ-a Niš na čije je nezakonito postupanje ukazivala. Prema njenim rečima, sadržina svih tužbi veoma je slična, a optužbe koje se navode u njima gotovo su identične, tako da se traženje informacija ili kontrola rada, na koje je ona obavezna kao načelnica, kvalifikuju kao „praćenje“ i „zastrašivanje“ zaposlenih. Sa druge strane, naglašava, od više od deset slučajeva potencijalnih zloupotreba na koje je godinama ukazivala nadležnim organima nijedan nije sudski okončan, niti je bilo ko sudski sankcionisan.

Status

Valentina Krstić je 2012. godine od Agencije za borbu protiv korupcije dobila status uzbunjivača nakon što je bila izložena pritiscima i šikaniranju zbog ukazivanja na nepravilnosti i zloupotrebe u KPZ-u Niš. Početkom 2013. bila je suspendovana, a potom vraćena na posao nakon zajedničke reakcije niškog Centra za ljudska prava, BIRODI-ja, Agencije, Zaštitnika građana, Poverenika za informacije od javnog značaja, OEBS-a i Ministarstva pravde. Članica je i bivša koordinatorka Lokalnog antikorupcijskog foruma grada Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari